По темата за МВР им казах, че министърът трябва да е експерт, отдалечен от всички. ПП-ДБ предложиха Калин Стоянов, а аз приех. Така отговори Бойко Борисов на зададен въпрос относно изказванията на Кирил Петков, че министърът на вътрешните работи е кандидатура на ГЕРБ-СДС.

"Когато се бяхме срещнали няколко пъти, бяхме решили как ще действаме - че ще бъдат техни министри с наши зам.-министри. Аз предложих да се избира от наличните, назначени от тях, по тяхно време. Кирил Петков се консултира и след това предложиха Калин Стоянов. Аз се съгласих, аз не съм говорил с него, не съм го убеждавал, не съм се срещал", допълни той.

"Няма политически лица и не може да се носи политическа отговорност, тези назначения са експертни и са на "Продължаваме промяната". Те си бяха там и са назначавани от ПП, а не от ГЕРБ", каза Борисов.

Кирил Петков: Калин Стоянов не е разговарял с мен от август

По думите му от няколко месеца ПП-ДБ започнаха война срещу Калин Стоянов. "Причината е, че той не се съгласи да безчинства по време на изборите" категоричен бе лидерът на ГЕРБ.

За сблъсъците между полицаи и футболни фенове Борисов заяви, че не може да защити орган на реда, ритал паднал човек. "Когато е паднал човек, поставят белезници и се кара в районното, а не се продължава да се бие и да се рита. Това не е чест на пагона. Но не мога да се съглася да се сменя министър, защото не угажда за партийни назначения", съобщи той.

Борисов заяви, че подкрепя създаването на две анкетни комисии – на ДПС за електронното управление и на ПП-ДБ за вътрешното министерство.

"Съществуването на едно правителство е, за да прави добри неща за обществото. В момента с Асен Василев работим добре, човекът проявява разбиране – режем от тук, от там, финансираме сектори, които са застрашени. Вотът е успех. Истинската драма ще дойде на ротацията, каза още той и запита: Ако всеки ден предизвикваме скандали, защо да съществуваме?

Според лидера на ГЕРБ отхвърлянето на вота на недоверие към кабинета е успех и за двете партии – и за ГЕРБ, и за ПП-ДБ, защото кабинетът сме го сглобили заедно.

Ако с колегите от ПП-ДБ намерим сили да произвеждаме добри новини, не за пред медиите, а за цели сектори, но ако продължи практиката да се търсят скандали, тогава най-доброто е да се разпадне тази сглобка, коментира Борисов.

Той даде да се разбере, че не е нормално партията, победител на изборите да има само един министър – на външните работи, визирайки Мария Габриел.
Мария Габриел е в чужбина, тя не се занимава с вътрешната политика, уточни Бойко Борисов.

Относно Столичния общински съвет и позицията на ГЕРБ, Борисов припомни, че партията му е твърда опозиция в местния парламент. Няма как да се постигне разбирателство с Борис Бонев, заяви Борисов.