„За мен предложението да стана конституционен съдия не беше изненада. В разговори с президента Румен Радев той е давал положителна оценка за моята работа като министър и беше споменал, че предстои ротация в Конституционния съд. Разглеждам промяната като продължаване на същите усилия, но в друг план – не в оперативен, а в аналитичен”. Това каза в студиото на „Събуди се” бившият правосъден министър, назначен преди дни за конституционен съдия Янаки Стоилов.

Той заяви, че от началото на седмицата вече не е член на БСП и партията е приела оттеглянето му, което се налага, тъй като конституционните съдии не трябва да имат партийна принадлежност. 

Радев назначи правосъдния министър Янаки Стоилов за конституционен съдия

Бившият правосъден министър беше категоричен, че нападките, отправени от страна на бившия премиер Бойко Борисов, свързани с решението за гражданството на Кирил Петков, не трябва да остават без последствия. „По отношение на делото за гражданството на Петков – може да се види становището, което аз съм дал като министър на правосъдието. Там, след направените справки, е дадена цялата налична информация”, посочи Стоилов.

По думите му единственото сложно в този конкретен казус не е по съществото на решението, а по въпроса за допустимостта на решението.

Стоилов: Решението на КС е ясно, то засяга актовете на Кирил Петков

„Проблемът е, че след като Кирил Петков е престанал да бъде министър, дали има валидно основание КС да се произнася по указа, който вече е преустановил своето действие. Трябва да се има предвид, че самият КС през миналата година прие важно тълкувателно решение, с което промени своята практика и постанови, че издаването на индивидуалните актове, какъвто е безспорно указът за назначаване, пораждат своите последици. Те обаче трябва да бъдат оценявани към момента на тяхното издаване, а не към момента, в който КС дава своето решение”, категоричен е той.

Според него актовете на МС няма да бъдат засегнати. „Това е колективен орган, който приема решенията с общо съгласие. Един глас повече или по-малко не е от значение и не обезсилва тяхното значение. Не е такъв обаче случаят с индивидуалните актове, които е издал, могат да бъдат оспорвани. Действащият министър обаче може да ги потвърди или отхвърли”, подчерта Стоилов.

Целия разговор гледайте във видеото.
NOVA