Президентът Румен Радев назначи Янаки Стоилов за член на Конституционния съд от своята квота, съобщиха от президентството. Радев обяви решението си да освободи Янаки Стоилов от поста му на служебен министър на правосъдието.

Настоящият заместник-министър на Стоилов Иван Демерджиев е назначен за служебен министър на правосъдието.

„Авторитетът на Янаки Стоилов като юрист е безспорен и вярвам, че това ще бъде венецът на една достойна кариера на ценностен човек и професионалист“, аргументира държавният глава решението си.

Кой е Иван Демерджиев - новият министър на правосъдието

Новоназначения правосъден министър Иван Демерджиев президентът определи като юрист с авторитет и позиции, принципен и успешен заместник-министър.

Кой е Янаки Стоилов?

Янаки Стоилов е роден в гр. Велико Търново. Завършил е право в Юридическия факултет на Софийския университет. Доктор по право.
Преподава в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Понастоящем е професор по Теория на правото и ръководител на катедрата по Теория и история на държавата и правото в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Почетен професор на университета „Джао Тонг“ – Шанхай. Автор на десетки научни публикации в български и чуждестранни правни издания. Член на редколегиите на български и чуждестранни списания.

Народен представител в VII-то Велико народно събрание, в което е секретар на Комисията за изработване на проект на конституция. Народен представител в няколко парламента.Заместник-председател на 43-ото Народно събрание, Председател на Комисията по външна политика в 42-ото Народно събрание.

Бил е ръководител и член на българската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и в Интерпарламентарния съюз.

От 12 май 2021 г. до 29 октомври е служебен министър на правосъдието.