Зърнопроизводителите започнаха от днес безсрочни протестни действия. Те ще блокират над 80 точки в страната.

протест
НАЗ

Зърнопроизводители, пчелари и представители на всички земеделски отрасли вече блокираха "Дунав мост" 2 при Видин. Земеделците остават до 18 часа на пътя.

Затворен е и главния път София – Варна на две места в Ловешка област заради протест - на п.в. "Абланица" и п.в. "Боаза". Ограничено бе и движението на пътя София – Русе при Луковит.

Първоначално с тежка техника стопаните блокира движението за 45 минути, след това пропуснаха за 15 минути образувалите се колони с автомобили и от 11:00 часа отново затвориха пътя. Блокадата ще продължи до 12:00 часа, като протестите ще продължат, докато бъдат изпълнени исканията им. 

Очаква се със земеделска техника да бъдат блокирани и три възлови точки в Сливенски регион - пътен възел (ПВ) „Петолъчката“ и подстъпите към автомагистрала (АМ) "Тракия" след село Крушаре, както и подстъпите при селата Кабиле и Желю войвода. Това съобщи пред журналисти Георги Радев, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите и председател на Сдружение на земеделските производители "Хаджи Димитър" в Сливен. 

Протестиращите изкараха на пътя 60 селскостопански машини, които са разпределени на трите места.

Над 100 земеделски производители от различни сектори блокираха и пътя между Мизия и Оряхово към ферибота за Бекет в Румъния. Блокадата продължи два часа. 

Денков за земеделското недоволство: Зърнопроизводителите са спечелили 3 млрд. лева през 2022 г.

Възловите пътища ще останат затворени от 10:00 до 12:00 часа днес, а с всеки следващ ден, времето за протест ще се увеличава с един час. "Подготвили сме машини, които няма да ползваме в пролетната кампания, така че всеки ден може - и два, три дни, месец, колкото се наложи, те ще са там, за да блокираме движението", посочи Радев. 

Протестиращите обявиха, че не са съгласни със заявеното от премиера Денков, че държавата ще подпомогне само производителите, чиито данъчни декларации докажат, че са били на загуба през 2023 година.

Националната асоциация на зърнопроизводителите настоява да се преразгледа предложението за разпределение на помощите и бюджета, "които биха възпрепятствали масови фалити в българското земеделие, както и ясни гаранции за законодателни промени, поети от лидерите на парламентарните групи, които от своя страна ще гарантират устойчивост на сектора", посочиха от асоциацията.

От своя страна премиерът Денков обяви снощи на брифинг в Министерския съвет, че протестите "няма основание". "Не е случайно, че те се правят малко преди предстоящата ротация в кабинета", заяви Николай Денков. И посочи, че по данни на НАП зърнопроизводството е сред най-печелившите сектори у нас. По думите му печалбата за 2023 е 3 мрлд. лева.

"Правителството не може да подпомага зърнопроизводители, които могат да се окажат на печалба през миналата година. Нито с държавни, нито с европейски средства. Това противоречи на правилата, на икономическата логика и на правата на останалите хора в страната", добави Денков.

Протест на земеделците пред министерството, запалиха слама и я изгасиха с мляко (СНИМКИ)

Очаква се да продължат и протестите пред МЗХ, където част от аграрния сектор иска оставката на земеделския министър Кирил Вътев.

БТА


В късния следобед там ще се събере и Комисията по земеделието, храните и горите, която ще проведе изнесено заседание.

На него ще бъдат представени мерки и действия за преодоляване на кризата в сектора, в отговор на постъпилите искания от неправителствения сектор.