Станишев се извинил за възродителния процес спонтанно
Станишев се извинил за възродителния процес спонтанно / снимка: БГНЕС

Лидерът на социалистите Сергей Станишев каза, че националният митинг на БСП и ДПС на 16 ноември е най-големият от 90-те години насам. Това показва, че има желание на всички тези хора техният глас да бъде чут, правителството да знае, че има обществена подкрепа зад себе си, независимо и от опитите за истеризация и от постоянните провокации към българската демокрация, коментира още той на пресконференция след заседание на партийното ръководство.

„Извинението към ДПС за „Възродителния процес” ми дойде отвътре. Така го почувствах, когато се изправих очи в очи с много хиляди български граждани от турски произход, които дойдоха да подкрепят правителството”, заяви Станишев и призна, че не е писал речта си предварително.

„След като и посланието на този митинг беше "Не на омразата, да на свободата", бях длъжен да кажа тези думи като извинение от името на моята партия, защото „възродителният процес” и тази политика на насилствена смяна на имена е неприемлива, ненормална за една социалистическа партия и ние дължим това извинение”, допълни още Станишев. „И го направих искрено и спонтанно, не съм си писал речта, то ми дойде отвътре и мисля, че хората го почувстваха и затова го оценяват като нещо, което има своя смисъл”, каза той.

На въпрос дали трябва да има извинение и от ДПС, Станишев посочи, че ДПС е създадено през 1990 г. и не стои зад атентата на гара Буново, докато БСП е правоприемник на БКП и дължи извинение за „Възродителния процес”.

„Нашите структури поеха разходите за транспорта на членовете и симпатизантите, които пожелаха да дойдат. Централата на БСП пое озвучаването и други нормални разходи по провеждането на митинга. Тези хора имаха нужда да дойдат по своя воля и техният глас да бъде чут. Всички твърдения как митингът щял да доведе до сблъсък с футболни агитки - не се случиха. Следващия път можем да организираме и по-голям митинг и ако е необходимо, ще го организираме”.

Според него не може който и да е да си позволява да говори от името на цялото общество. „Правителството има чуваемост към протестиращите. Често на техен гръб, за тяхна сметка се прокарват други политически интереси”, заяви днес лидерът на червените.