Станишев се извини на Ердоган заради „Атака”
Станишев се извини на Ердоган заради „Атака” / cнимка: БГНЕС

Премиерът Сергей Станишев съобщи, че се е извинил на турския министър-председател за поведението на депутатите от „Атака”, които осуетиха съвместния им брифинг в Министерски съвет. Все пак отложената пресконференция се състоя в Централния военен клуб преди официалната вечеря в чест на турската делегация.

Извиних се, защото не смятам нито за добър политически тон, нито за признак за добра политическа и човешка култура да се използва депутатския имунитет, за да се правят циркове в Министерски съвет, заяви премиерът Станишев в отговор на въпрос на турски журналист. По думите му навсякъде съществуват националистически партии, в това число и в Турция. България и Турция са съседни страни, имали сме сложна история, важното е и двата народа да имат добро бъдеще, да живеят по-заможно и в по-уредени държави, изтъкна Станишев.

По време на разговорите с турската делегация българският премиер е предложил да бъде възобновена работата на двете експертни групи по имуществените, социалните и хуманитарните въпроси, чиято работа е била замразена през 1998 г.

Въпросът с компенсациите на тракийските бежанци двете страни трябва да решават последователно и да намерят балансирано решение, което да е взаимно изгодно, призова българският премиер. Станишев се обърна към Ердоган: „Да закриваме теми, които са ни останали от историята”.

Турският премиер Ердоган настоя за решаването на въпроса за изграждането на язовир „Тунджа” и изтъкна желанието на турската държава да изпрати специалисти, които да предложат експертен проект за използване на водите на река Резовска за снабдяване на Истанбул с питейна вода. Станишев обаче направи уговорката, че на север от реката се намира Национален парк „Странджа”, който е част от екомрежата НАТУРА 2000 и по тази причина всеки проект, които засяга водите й, трябва да бъде преценен от международна и екологична гледна точка.