Станишев: Каква политика ще провежда България към българите в чужбина?
Станишев: Каква политика ще провежда България към българите в чужбина? / снимка: Sofia Photo Agency

Премиерът Сергей Станишев попита опозицията и НДСВ, каква политика ще провежда България към българите в чужбина, след като ги отрязва от правото да гласуват в изборите за евродепутати.

Отговаряйки на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов на въпрос за инцидента в Македония през януари, министър-председателят Сергей Станишев се обърна към Народното събрание с позиция по закона за евроизборите.

Наблюдавам с интерес последните събития в парламента и новото управляващо мнозинство между ДСБ, ОДС, БНС, „Атака” и НДСВ, каза Станишев. Струва ми се, че решението, което взе парламентът бе крайно конюнктурно по въпрос, който е разделителен и чувствителен за българското общество, посочи премиерът и добави, че от евровота се отрязват 50 хиляди български изселници в Турция, но сигурно не по-малко са тези без право на глас в Македония, Молдова, Украйна и други държави извън Европейския съюз.

Отрязахме не правата на българите, а отрязахме възможността на Анкара да се бърка в нашите дела като суверенна европейска държава, отвърна Красимир Каракачанов.