Станишев: Беззаконията на Борисов и Цветанов отново ощетяват държавата
Станишев: Беззаконията на Борисов и Цветанов отново ощетяват държавата / снимка: БГНЕС

Беззаконията и безобразията на ГЕРБ и лично на Бойко Борисов и на Цветан Цветанов ощетяват българската държава. Днес излезе в публичното пространство решението на съда по правата на човека в Страсбург по случая „Гуцанов”. Така лидерът на социалистите Сергей Станишев коментира решението на Европейския съд за правата на човека, който излезе с решени в полза на Борислав Гуцанов.

„Спомняте си също шумните знакови дела, които бяха провеждани от МВР по времето на ГЕРБ в предишния мандат - с много шум, фанфари и обвинения, както и необосновано полицейско насилие”, добави той.

„Нарушен е при делото на Гуцанов чл.3 от Европейската конвенция за защита на правата на човека, забраняваща нечовешко и унизително отношение спрямо човека. Не знам дали си спомняте кадрите, които бяха широко тиражирани и показвани по време на управлението на ГЕРБ, когато „качулки” нахлуха в дома на Борислав Гуцанов, малки деца бяха заплашвани, бяха в тежък стрес от тази показна операция, коментира Станишев.

Според съда е нарушен и чл. 8, гарантиращ неприкосновеността на жилището, личния и семеен живот, поясни той. Със задържането и домашния арест са нарушени и други членове, отнасящи се до правото на свобода и сигурност. С решението се акцентира особено на изявленията на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, в които той с категоричност обявява виновността на г-н Гуцанов, каза още той.

„Днес българската държава и всички данъкоплатци имаме дял в тези 40 000 евро, които трябва да се платят на г-н Гуцанов и семейството му. Бих препоръчал г-н Цветанов, който беше категоричен тогава, да поеме този разход на държавата, може да продаде един от апартаментите си като жест към държавата. Според решението на съда в Страсбург следва автоматично българската прокуратура да провери и образува наказателно производство кой и защо е наредил тази акция и да понесе наказателна отговорност за това”, изтъкна Сергей Станишев.

Знаете, че и съдът в Страсбург осъди България с решение за скандалната акция на МВР при убийството на Борис Тодор Димов Тодоров-Чакъра, ръководена лично през 2003 г. от тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов. Тогава този човек почина вследствие на обстрел с гранатомети от спецполицаи, след като се беше барикадирал в собствената си къща в Харманли. Тогава европейските магистрати присъдиха 50 000 евро обезщетение за нанесени вреди от държавата. Това са два примера за лични беззакония и лични действия на г-н Борисов и на г-н Цветанов, които ощетяват и българската държава, каза Станишев.

През 2010 г. Борислав Гуцанов бе арестуван при показна акция с гръмкото име „Медузи”. Гуцанов бе разследван за далавера с покупка на автобуси от Франция и Германия за общинската фирма „Градски транспорт”. Залавянето на Гуцанов, който тогава оглавяваше общинския съвет, бе част от шумно рекламираната от МВР акция „Медузи”. Униформените обаче се престараха и насочиха автомати срещу децата на общинаря, поради което той се жалва в съда в Страсбург.