/ БГНЕС, архив
Специализираният наказателен съд ще гледа делото срещу бившата кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, нейната заместничка Биляна Петрова и Петко Дюлгеров. Заседанието е насрочено за 13.30 часа.

17 април: Арестуваха кмета на „Младост“

Иванчева и Петрова бяха задържани на 17 април при показен петчасов арест на централен столичен булевард. Иванчева бе обвинена за взимане на подкуп в особено големи размери от бизнесмена Александър Ваклин. Според прокуратурата тя му поискала 500 000 евро, за да придвижи преписката му за разрешение за строеж в квартала. Петрова и Дюлгеров пък бяха обвинени в помагачество.

13 септември: Делото срещу Десислава Иванчева най-сетне тръгна

На 13 септември делото най-сетне тръгна в спецсъда, който отказа да го върне на прокуратурата, както настояваше защитата на обвиняемите. Адвокатите на Иванчева и Петрова заявиха, че обвинителният акт съдържа множество неясноти и противоречия, които ограничават правото им на защита. Бе изтъкнато и че обвиняемите нямали достатъчно време да се запознаят с материалите по делото.

Прокуратурата публикува информация за обвинителния акт срещу Иванчева

Според съдия Иво Хинов обвинителният акт не съдържа съществени нарушения, а на Иванчева и Петрова са дадени близо 15 дати, на които да се запознават с материалите по делото. Същевременно на 13 септември съдът отказа на пусне обвиняемите от ареста, като не уважи искането им за по-леки мерки за неотклонение.