Десислава Иванчева
Десислава Иванчева / БГНЕС, архив
Делото срещу Десислава Иванчева най-сетне тръгна
98806
Делото срещу Десислава Иванчева най-сетне тръгна
  • Делото срещу Десислава Иванчева най-сетне тръгна
Започна делото срещу отстранения кмет на „Младост” Десислава Иванчева, заместникът й Биляна Петрова и бившият районен кмет Петко Дюлгеров. Защитата на Иванчева и Петрова поиска делото да бъде върнато на прокуратурата. По думите на адвокатите им обвинителният акт съдържа множество противоречия, неясни обвинения, граматически грешки и ограничава правото им на защита. Съдът обаче не откри съществени нарушения и даде ход на делото.
 
Същевременно не бе уважено искането на тримата обвиняеми за по-лека мярка за неотклонение. Въпреки че медицинската експертиза потвърди, че здравословното състояние на Иванчева се е влошило, според съдия Иво Хинов, ако тя напусне ареста, ще може да въздейства на ключови свидетели по делото.

Съдът не даде ход на делото срещу Иванчева
 
Иванчева, Петрова и Дюлгеров бяха задържани на 17 април при показен петчасов арест на централен столичен булевард. Иванчева бе обвинена за взимане на подкуп в особено големи размери от бизнесмена Александър Ваклин. Според прокуратурата тя му поискала 500 000 евро, за да придвижи преписката му за разрешение за строеж в квартала. Петрова и Дюлгеров пък бяха обвинени в помагачество. В съда днес защитата на Дюлгеров поиска да бъде даден ход на делото. Адвокатите на Иванчева и Петрова обаче заявиха, че обвинителният акт съдържа множество неясноти и противоречия, които ограничават правото им на защита.
 
Адвокатът на Иванчева Димитър Марковски: "То за нас не става ясно, камо ли за самите подсъдими хора. Моето лично мнение е, че не става въпрос за някакво дребно процедурно заяждане, а за нарушаване на основни принципи, свързани с правото на защита на всеки обвиняем човек".

Назначиха експертиза за здравословното състояние на Десислава Иванчева
 
Според Биляна Петрова освен всичко друго текстът бил пълен и с правописни и граматически грешки. За пример тя даде сбъркания пост на главния архитект на София Здравко Здравков, написан на два пъти като „гладният”, а според Петрова нямало никакво отношение към обвинението й фактът дали той е ял или не.
 
Димитър Марковски от своя страна допълни, че обвиняемите нямали достатъчно време да се запознаят с материалите по делото. По думите му пък им били предоставени само три банкноти от маркираните пари, с които през април бяха хванати тримата обвиняеми: "Искали сме всяка банкнота да бъде предявена, погледната и сверена с този списък и описа на банкнотите, които се твърди, че са предмет на подкуп. Не може от разстояние да ти показват някакви пачки с пари, като изваждат две или три банкноти и казват, че всичко е наред и другите са така. Проверката е висшата форма на доверие".

Прокуратурата публикува информация за обвинителния акт срещу Иванчева
 
Съдът обаче не уважи искането и даде ход на делото. Според съдия Иво Хинов обвинителният акт не съдържа съществени нарушения, а на Иванчева и Петрова са дадени близо 15 дати, на които да се запознават с материалите по делото.
 
Същевременно съдът не уважи искането им и за по-лека мярка за неотклонение. Бе представена съдебно-медицинска експертиза, която потвърди, че здравословното състояние на Иванчева е увредено. Тя е диагностицирана преди няколко години с тумор на хипофизата, а според вещите лица оставането й в условията на арест повишава опасността на развитие на тумора. Съдия Иво Хинов обаче заяви, че всяка по-лека мярка на Иванчева би й позволило да въздейства върху служители на общината, които са свидетели по делото. Според Хинов е нужно степенуване на правните интереси, а разпитите на свидетели са с приоритет пред искането на обвиняемите.

Арестуваха кмета на „Младост“, органите на реда влязоха и в Общината (ВИДЕО/СНИМКИ)
 
Съдът все пак уважи възраженията на защитата, че Иванчева и Петрова нямат достатъчен достъп до адвокатите си, тъй като се намират в затвора в Сливен. Така двете бяха преместени в следствения арест в София, въпреки че възразиха и срещу това решение.
 
Следващото заседание по делото е насрочено за 8 октомври. Решението на съда да ги остави в ареста пък може да бъде обжалвано пред Апелативния съд.