СОС заседава за последно преди лятната почивка
СОС заседава за последно преди лятната почивка / снимка: Sofia Photo Agency

Рекорден брой точки – 120, са включени в дневния ред на Столичния общински съвет за последното му заседание преди лятната почивка. Сред по-важните въпроси за решение от съветниците са приемане на нова наредба за превоз с градския транспорт при въведена електронна система за таксуване и отпускане на средства от общинския бюджет за покриване на щетите от взрива на поделението край Челопечене.

Новата наредба за пътуване с градския транспорт при електронно таксуване урежда специалните електронни карти и билети и начина на употребата им. Новите моменти са отпадане на глобата с фиш от 10 лв. и въвеждане на санкция от 100 лв. за пътуване с фалшифицирани превозни документи. Съветът ще одобрява отпускане на над 2 млн. лв., с които да се покрият нанесените щети на населението в района около взривилото се поделение край Челопечене.

Други по-важни въпроси, по които местният парламент ще взима решение, са финансиране с 8 млн. лв. на програма за възстановяване и изграждане на нови спортни площадки във всички райони на столицата, продажба на терена на завод „Трамкар", предоставяне на крайградските гробища за стопанисване от районните кметове, уреждане на общинските действия относно незаконните реклами в града до приемане на действаща наредба, даване на съгласие за съфинансиране на издръжката на кучата, които се обучават за водачи на незрящи хора, отпускане на средства за възстановяване на улични насаждения по централни улици на София, финансиране на проекти за общодостъпна среда в училища и детски градини, създаване на ново общинско предприятие с името „Паркове и градски градини", както и уточняване на механизми за допълнително материално стимулиране на общинските служители.

Възможно е сесията да бъде разделена на две поради огромния дневен ред и, ако той не се изчерпа в днешния ден, останалите точки да се гледат утре.