Социолози: Политиците отидоха сред хората и намалиха негативните нагласи
Социолози: Политиците отидоха сред хората и намалиха негативните нагласи / Impact Press Group, архив

И през февруари българският еврокомисар Кристалина Георгиева продължава да бъде най-одобряваният политик, който заема пост извън страната - 66%, показват данни на НЦИОМ от изследване, направено между 3 и 15 февруари сред 1000 души. Изследването е съвпаднало с бедственото положение в страната, свързано с минусовите температури, снеговалежите и последвалите наводнения. Онези от политиците, които отидоха сред хората и се ангажираха с проблемите им, успяха да минимизират негативните нагласи към работата си, констатират социолозите.

Така, според НЦИОМ, политик номер едно за февруари в страната е премиерът Бойко Борисов, работата на когото е одобрявана от 51% от българите. През този месец с 4 на сто намалява неодобрението към премиера. Министър-председателят по-често печели доверието на младите българи, на хората на възраст между 40 и 50 години, на столичаните и на респондентите със среден и по-висок жизнен стандарт. Премиерът е и най-одобряваният лидер на партия от собствения й електорат, коментират социолозите.

Одобрението за работата на президента Росен Плевнелиев е 50 на сто. Неодобрение към действията на президента в началото на мандата му изразяват 13%, като сред тях преобладават левите избиратели. Обществените очаквания към Росен Плевнелиев се свързват преди всичко с ангажирането му с икономическите проблеми и справянето с последиците от икономическата криза в страната, отбелязват от НЦИОМ.

Социолози Политиците отидоха сред хората и намалиха негативните нагласи
netinfo

На четвърто място се нарежда Георги Първанов, чието одобрение е 44 на сто, а на пето място с равни дялове на одобрение са Меглена Кунева и Цветан Цветанов, одобрявани от по 41% от българите. В сравнение с времето около президентския вот, Кунева губи 4% одобрение.

След първите петима политици са министрите Николай Младенов и Мирослав Найденов, одобрявани от по 40 на сто от пълнолетните българи. Вицепрезидентът Маргарита Попова през февруари е одобрявана от 37 на сто и се ползва с подкрепата на две трети от избирателите на ГЕРБ. Вежди Рашидов е четвъртият министър от кабинета, който намира място в топ 10 на най-популярните български политици, като одобрението му възлиза на 35%.

Най-одобряваните министри от кабинета към средата на февруари остават Цветан Цветанов, Николай Младенов, Мирослав Найденов и Вежди Рашидов. Веднага след тях с по 32% одобрение се нареждат още трима от членовете на кабинета - Сергей Игнатов, Свилен Нейков и Трайчо Трайков. Макар и не първенец сред министрите по рейтинг, с най-голям ръст на одобрение през февруари е министър Лиляна Павлова. Според социолозите причината е, че е била в центъра на общественото внимание около тежката зимна обстановка в страната.


Социолози Политиците отидоха сред хората и намалиха негативните нагласи
netinfo

От НЦИОМ посочват, че Нона Караджова продължава да е начело в негативната класация на министрите със слаб рейтинг. Най-неодобряваните министри остават онези, които оглавяват тежките и проблемни сфери - финансите, социалната политика и здравеопазването. Социолозите констатират още, че дори в трудни периоди рейтингите на министрите търпят динамични промени, включително и позитивни. Това според социолозите значи, че хората запазват сетивност към действията на кабинета и оценяват положените усилия от министрите.