/ iStock/Getty Images
Министерството на труда и социалната политика /МТСП/ категорично възразява срещу фалшивите новини в социалните мрежи, с които се разпространяват неверни твърдения за подготовка на Закон за детето. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.

Премиерът Борисов разпореди да спре работата по Стратегията за детето

Към настоящия момент проект на подобен нормативен акт не съществува и не се подготвя. В тази връзка министерството отхвърля манипулативните внушения, че на социалните работници се дават нови правомощия да "отнемат деца".

Основният приоритет в тяхната работа е децата да се отглеждат от своите майки и бащи. В тази връзка се осъществяват редица дейности за подкрепа на семействата и повишаване на родителския капацитет чрез осигуряването на подходящи социални услуги, оказване на финансова подкрепа и др. Показателен пример в това отношение е дейността на социалните работници по превенция на изоставянето. Благодарение на техните усилия през 2018 г. 1733 деца са останали да живеят в своето родно семейство, посочиха от МТСП.

Протест изкара навън недоволни родители заради проекта на Национална стратегия за детето

Противопоставяме се и срещу фалшивите новини и спекулативните интерпретации, свързани с проекта на Националната стратегия за детето, които разпалват неоснователни страхове сред родителите, е посочено в съобщението. От Министерството припомнят, че работата по документа е спряна. Сред основните му цели не е "децата да се разделят от своите семейства", а да се оказва подкрепа на родителите, за да могат да осигурят най-добрата среда за отглеждането на своите деца, отбелязаха от МТСП.