Държавата има механизми за контрол над цената на тока. Това коментира в студиото на NOVA министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков. Според него един от възможните варианти е дори мораториум върху тарифите.

„Всички, които отговарят на условията за енергийно подпомагане, ще го получат.  По време на служебното правителство се увеличи кръгът на хората, които получават социално подпомагане в частта енергийни помощи. Става въпрос за над 290 000 души. Досега не сме имали такъв брой в новата ни история. Добре е, че от една страна държавата може да си позволи да подпомогне. От друга страна, това значи, че има много бедни българи, които не могат да си позволят да се отопляват", поясни той.

Панев за искането на КЕВР за увеличение на тока: Атака по устав срещу новия кабинет

Гьоков коментира и темата със зеления сертификат. 

„Не може зеленият сертификат да важи за едни сфери, а за други не. Рано или късно ще се наложи да уравним нещата. Българите се съпротивляват за сертификата, защото не разбират за какво става на въпрос. Те го свързват пряко с ваксинирането.  Документът обаче важи и за преболедували, и за хора с антитела”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

Според него бизнесът би се съгласил с въвеждането на документа.

Бизнесът предлага 217 лева компенсация за мегаватчас за декември


„Някои неща трябва да се изяснят. Например как се съвместява зеленият сертификат с трудовите права. Единствената цел е да предотвратим следваща вълна на коронавируса. За бизнеса е много по-опасно ново затваряне. Трябва да се направи ваксинационна кампания. Българинът трябва да бъде убеждаван, а не насилван", поясни Гьоков.

По думите му от следващата учебна година е възможно законодателно да бъде решен проблемът с безплатните детски градини и ясли.
NOVA