социална комисия
социална комисия / БГНЕС
Социалната комисия одобри консенсусните текстове в закона за личната помощ
99829
Социалната комисия одобри консенсусните текстове в закона за личната помощ
  • Социалната комисия одобри консенсусните текстове в закона за личната помощ
Депутатите от социалната комисия в парламента одобриха окончателните текстове в законопроекта за личната помощ, които гарантират финансирането на личните асистенти за хората с увреждания през 2019-та година.
 
Писмо предизвика разделение сред майките в „Системата ни убива“

Формулировката на текстовете беше договорена вчера на среща между протестиращите майки, омбудсмана Мая Манолова и председателите на бюджетната и социалната комисия Менда Стоянова и Хасан Адемов.
 
Днес майки от "Системата ни убива" обявиха, че остават в палатковия лагер зад парламента поне до следващата сряда, когато ще бъде гласуването на второ четене на законопроектите за личната помощ и за хората с увреждания.

По време на днешното заседание на социалната комисия от ГЕРБ обявиха, че оттеглят текста, който предвижда социалният министър да оглави бъдещия Съвет за интеграция на хората с увреждания.

С преработените текстове законопроектът за личната помощ гарантира финансов ресурс за личните асистенти на хората с най-тежките увреждания, стана ясно след гласуването им от депутатите в социалната комисия.

социална комисия
БГНЕС

Нова формулировка получи и текстът за приспадане на средства от семейната помощ за децата с 90 и повече процента на увреждането - от тези пари ще се отнемат до 380 лева в полза на общината доставчик в зависимост от броя часове на личната помощ, обясни омбудсманът Мая Манолова. "Ако на детето с увреждане бъдат определени по два часа лична помощ, които представляват 250 лева, да не се отнемат тези 380 лева, а да се приспаднат само 250 лева от цялата сума", обясни омбудсманът.

28 ноември: Майките от „Системата ни убива” си тръгнаха доволни от срещата с премиера

Общините ще получават финансиране за предоставяне на услугата лична помощ от Агенцията за социално подпомагане, обясни заместник-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова. Тя увери, че никой няма да остане без личен асистент през следващата година.
 
"До стартиране на услугата "Лична помощ", която според законопроекта трябва да стартира от 1 септември 2019 година, тези лица, които ползват социалните услуги "Личен асистент", "Социален асистент" и "Домашен помощник" от общините, ще продължат да ползват тази услуга по досегашния ред. Така че всички трябва да бъдат спокойни, че няма да има прекъсване", каза Ангелова.
 
Така приетият законопроект и законът за хората с увреждания са първата голяма крачка към реформата, заяви Мая Стоицева, член на работната група и представител на майките от фейсбук групата "Мостове".
 
"Имаме рамките, имаме текстовете, започва много по-сериозната работа по наредби, методики, реформирането и прилагането на двата закона и ние като майки ще бъдем на линия, за да даваме идеи, да помагаме целият този процес да се случи до край", каза тя.

социална комисия
БГНЕС

Вера Иванова от инициативата "Системата ни убива" заяви, че майките остават в протестна готовност до сряда. Тя напомни, че палатката край парламента е там вече шести месец и майките до последно ще са под напрежение, защото по думите ѝ винаги могат да се случат изненади. "В сряда ще се видят резултатите от нашата дългогодишна борба, това е огромна крачка напред", каза Иванова.