/ Пресцентър Министерски съвет
Вицепремиерът Томислав Дончев ще оглави бъдещия Национален съвет за интеграция на хората с увреждания, съобщи премиерът Бойко Борисов след срещата си с протестиращите майки
В петък ще бъдат гласувани нови текстове в закона за личната помощ, които определят гарантирано финансиране на услугата от 1 септември догодина. Затова се разбраха майките от инициативата "Системата ни убива" с премиера Бойко Борисов и представители на правителството и парламента.
 
Късно снощи майките поискаха оставката на Борисов заради гласувания на второ четене законопроект с лимитирано според тях финансиране. След извънредната среща днес при премиера с участието на депутатите Менда Стоянова и Светлана Ангелова, вицепремиера Томислав Дончев и социалния министър Бисер Петков майките обявиха, че са доволни, тъй като получили уверение за преразглеждане на текстовете в Закона за личната помощ, които са свързани с финансирането, както и за реформа в системата на ТЕЛК.

От „Системата ни убива“ не одобряват гласувания закон за личната помощ

Среща при премиера на майките от "Системата ни убива"
Пресцентър Министерски съвет

Утре ще бъдат формулирани новите текстове, а в петък ще има извънредно заседание на социалната комисия, на което ще бъдат гласувани те. Майките обаче запазват протестна готовност до другата седмица, когато се очаква гласуване на Закона за личната помощ в пленарна зала на второ четене.
 
По-рано днес стана ясно, че ресурсът от 71,5 млн. лева е прехвърлен към бюджета на социалното министерство със специален текст от Закона за държавния бюджет.

Едно писмо предизвика разделение сред майките в „Системата ни убива“

Среща при премиера на майките от "Системата ни убива"
Пресцентър Министерски съвет

Премиерът Бойко Борисов от своя страна обяви, че отпуснатите пари за хората с увреждания трябва да се разпределят в диалог с цялата гилдия и обеща, че ще бъде партньор на майките в борбата със злоупотребите в ТЕЛК.

Вицепремиерът Томислав Дончев ще оглави бъдещия Национален съвет за интеграция на хората с увреждания, съобщи премиерът Бойко Борисов след срещата си с протестиращите майки. Борисов смята, че така ще се координира работата на социалния и здравния министър. Според премиера е необходим разговор и с организациите на хората с увреждания, затова как да се разпределят допълнителните средства за политиките спрямо хората с увреждания, за да не протестират и те след това.
 
За да може Томислав Дончев да заеме председателското място в Съвета за интеграция на хората с увреждания, трябва да бъде коригиран текст от Закона за хората с увреждания, при гласуването му на второ четене в пленарната зала.