/ БГНЕС
Задълбочава се разделението между майките от "Системата ни убива", след като няколко от тях излязоха с отворено писмо, в което настояват за оставката на премиера и финансовия министър, а по-голямата част не подкрепят тона и стила на писмото. Повод за отвореното писмо до управляващите стана заседанието на социалната комисия вчера, на което бяха гласувани на второ четене текстовете на законопроекта за личната помощ, след предварителното им съгласуване с представители на протестиращите майки. Проблемът дойде от формулировката на текста за финансирането на личната помощ, в която омбудсманът Мая Манолова прочете лимитиране на парите за асистенти за догодина, а Вера Иванова от "Системата ни убива" я определи като 100-процентово осакатяване на закона. В писмото, подписано от Вера Иванова, майките обвиняват управляващите, че са ги излъгали, и им казват, че е време да си ходят.

От „Системата ни убива“ недоволстват, смятат законопроект за „осакатен“
 
Недоволството на майките от приетите вчера текстове на законопроекта за личната помощ беше предизвикано от параграф 4 в преходните и заключителни разпоредби, според който за 2019 г. са предвидени 71.5 млн. лева за услугите личен асистент, домашен помощник и социален асистент. Тези услуги ще се предоставят по програми до началото на септември, а след това трябва да заработи новият закон, който ще гарантира лична помощ чрез асистенти на хората с увреждания. Така написаният текст беше разбран като лимитиране на средствата до септември, обясни пред Дарик Мая Стоицева, една от протестиращите майки и член на работната група, в която са съгласувани окончателните текстове:
 
„Днес все повече разбирам, че не са имали това предвид и може би след реакцията вчера ще бъдат коригирани текстове. Доколкото разбрах днес и в парламента финансовият министър е казал, че няма такова нещо и парите са разчетени за цялата следваща година, така че пари за личната помощ има. Те най-вероятно няма да са достатъчни, но пък с новия закон ние, вкарвайки тази индивидуална оценка, се надяваме на много по-точното прецизиране на нуждата на хората от подкрепа“.

От „Системата ни убива“ не одобряват гласувания закон за личната помощ
 
Мая Стоицева е сред майките, които се разграничиха от поведението на Вера Иванова и още няколко майки през последните седмици покрай протестите срещу вицепремиера Валери Симеонов. Тя не е съгласна и с отвореното писмо на Вера Иванова, публикувано на страницата на „Системата ни убива“, в което се настоява за оставката на премиера и финансовия министър и те са призовани да си ходят завинаги с мир.
 
„За жалост много голяма част сме блокирани и нямаме достъп до страницата, за да изразим мнение, независимо че ние се идентифицираме с протеста и сме част от тях. Просто някои от майките си позволиха да сложат цензура на страницата и това е начинът, по който се подхожда, което е грубо и неприемливо“, посочи още Стоицева.

Отпускат 150 млн. лева допълнително за хората с увреждания догодина
 
По-рано днес социалният министър Бисер Петков заяви, че е изненадан от реакцията на майките от "Системата ни убива", и посочи, че за следващата година са осигурени 150 милиона лева за изпълнението на двата нови закона - законът за хората с увреждания и законът за личната помощ.