Собственикът на хотел Родина осъден на доживотен затвор в Гърция
Собственикът на хотел Родина осъден на доживотен затвор в Гърция / снимка: sxc.hu

Българинът Васко Нинов, собственик на софийския хотел "Родина", бе осъден до живот в Гърция за наркотрафик, съобщи в. "Та неа".

Заедно с него доживотни присъди получиха един испанец и един португалец.

Българинът Константин Георгиев - управител на хотел "Родина", а в миналото - консул на страната ни в Кипър, бе осъден условно на 10 години и веднага бе освободен.

Присъдата бе произнесена късно в петък от съда в Солун. Четиримата обвиняеми бяха заловени преди година. Операцията бе с участието на американската Агенция за борба с наркотрафика, която следеше канала в продължение на четири месеца.

Групата бе заловена в Гърция на 12 юли 2012 г. със 168 килограма чист кокаин. Дрогата била внесена в контейнер на пристанище Солун в пратка със селскостопанска техника от Боливия. Тя била предназначена за фирма със седалище Солун, собственост на 51-годишния Васко Нинов. Предполага се, че една част от кокаина трябвало да бъде прехвърлена на българското пристанище Варна. Останалата част вероятно била предназначена за гръцките острови. Според властите в Гърция трафикантите очаквали печалба от 15 милиона евро.

В колата на Нинов, шофирана от 59-годишния Константин Георгиев, бяха открити 36 килограма наркотици.

Пред съда в Солун испанецът и португалецът признали, че дали на Васко Нинов две чанти. Те обаче отричат в тях да е имало кокаин. Същото твърдят Васко Нинов и Константин Георгиев.

Нинов разказал, че испанецът му дължал 70 000 евро. Ставало дума за бизнес с безалкохолни напитки. Испанецът повикал собственика на хотел "Родина" на среща в Солун, за да си уредят отношенията. В лоби бара на местен хотел испанецът бил заедно с португалеца и с една жена, която споделила, че желае да инвестира в България и че желае да купи хотела на Нинов. Испанецът заявил, че тя е негов много близък човек и че тя ще уреди дълга. След което дал на българския бизнесмен две чанти. Час по-късно, цялата група била арестувана. В чантите, които испанецът дал на Нинов, били открити 36 килограма кокаин.

Предполага се, че неизвестната жена е била агент под прикритие на гръцката полиция. Тя е в неизвестност и не е открита въпреки настояванията на адвокатите на Васко Нинов.

Съдът повярвал единствено на показанията на Константин Георгиев, карал колата, в която пътувал и Нинов. Управителят на хотел "Родина" заявил, че е бил само шофьор и изобщо нямал представа какъв багаж пренася шефът му. Той не е присъствал на срещата в солунския хотел.

Интересното е, че Константин Георгиев в миналото е бил консул на България в Кипър. След това той напуска външното министерство в София и започва частен бизнес.

Испанецът признал, че е наркоман и че се занимава с наркотрафик. Докато бил следствен, той лежал в строго охранявания затвор "Коридалос" в Атина и се опитал да избяга оттам с фалшив полицейски документ, че е наредено освобождаването му. Измамата била разкрита в последния момент.

Произнесената присъда срещу групата е на първа инстанция. Всички осъдени имат възможност да обжалват пред още две инстанции, допълва "24 часа".

Ако наказанието бъде потвърдено, Васко Нинов ще лежи в гръцки затвор. Според законите на южната ни съседка осъден може да бъде екстрадиран едва след като изтърпи половината от наказанието на нейна територия.