/ БГНЕС
"България е изправена пред криза и ситуацията изисква разум, хладнокръвие и отговорност. Най-важно днес е здравето на българските граждани. Ще подкрепим всички мерки, които гарантират ограничаване на разрастването на болестта", заяви председателят на БСП Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание, където в момента тече заседание, което трябва да реши дали да обяви извънредно положение в страната. 

По време на изказването си Нинова на два пъти се закашля и това не остана без реакцията на залата. Председателката на парламента Цвета Караянчева веднага предложи вода на соцводачката, но тя отказа с усмивка и продължи. 

България въведе извънредно положение до 13 април


"Днес на председателски съвет направихме предложение за допълнение на решението на Министерски съвет, които г-н Борисов и МС приеха. Те бяха извънредното положение, което се въвежда да бъде със срок от един месец. Първото предложение беше да бъде безсрочно. Второто, което ние предложихме - правомощията, които се гласуват на МС изрично да бъде записано, че са на основание на чл. 57, ал. 3 от Конституцията", заяви Нинова.

Мутафчийски: Имаме три независими едно от друго гнезда на коронавируса

Смут в пленарната зала предизвика и изказването на депутата от Атака Павел Шопов, който събори чаша с вода на трибуната и се наложи отново реакцията на председателят на Народното събрание. Караянчева бързо повика да почистят.