/ БГНЕС
Вече не се явяват единични случаи, а започва масово появяване, заяви началникът началникът на кризисния щаб ген. Венцислав Мутачийски по повод на разпространението на коронавируса у нас.

Ген. Мутафчийски е парламента, за да убеди депутатите в необходимостта от въвеждането на извънредно положение у нас, каквото предложение отправи Министерски съвет на вчерашното извънредно заседание. Крайното решение ще вземат депутатите в пленарната зала по-късно днес.

Фандъкова свиква заседание на Оперативния щаб на Столичната община заради COVID-19

Ръководителят на щаба подчерта, че вече у нас има 3 независими едно от друго гнезда на инфекцията - София, Плевен и Габрово. В столицата повечето от случаите нямат нищо общо един с друг, обясни специалистът.

Изследваните проби в България вече са 1400, а от тях 23 са положителни. Последните 16 пък са само от отминалото денонощие.

„Всички държави на Балканския полуостров бележат ръст в регистрираните случаи“, припомни ръководителят на оперативния щаб.

По данни от тази сутрин заболелите в света са около 134 000 в света, но данните имат и оптимистична страна, защото статистиката сочи, че общо 70 000 души са оздравелите.

В Италия вече са регистрирани 15 000 случая, а от тях 1200 са критичните, които изискват реанимация и спешно лечение.

В последните дни расте и броят на заболелите в Испания, Франция и Германия. В САЩ също болестта се разпространява с бързи темпове.