Ивайло Иванов
Ивайло Иванов / МВР
"Правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи - главен комисар Ивайло Стефанов Иванов, се предлага да бъдат прекратени във връзка с нарушение на основни принципи за работа в МВР, изразяващо се в незачитане и негарантиране на правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство, както и в липса на обективност и безпристрастност, с което е накърнил престижа на МВР както пред служителите на МВР, така и пред обществото". Това се посочва в мотивите към предложението на служебното правителство за освобождаването му, публикувани в информационната система за правна информация на Министерския съвет.

"Като висша професионална длъжност в МВР главният секретар е длъжен да планира, организира и контролира основните дейности в Министерството на вътрешните работи и да отговаря за изпълнението им. Той носи отговорност за действията на МВР, насочени срещу започналите на 9 юли 2020 г. и продължили до края на 2020 г. протести срещу разрастващите се корупция и беззаконие в управлението на страната, както и срещу ограниченията на свободата на словото", се посочва в текста.

Главният секретар на МВР е освободен от длъжност

Според мотивите при неутрализиране на протеста служителите на МВР са допуснали грешки от организационен и тактически порядък. Въпреки твърденията на главен комисар Иванов, че операцията на полицейските органи е "перфектно организирана" и са се справили "професионално", вечерта на 2 септември 2020 г. в столицата напрежението между органите на реда и протестиращите ескалира и се допуснаха сблъсъци, се казва още в мотивите. Отбелязва се, че са пострадали в различна степен лица с агресивно поведение, но също така и мирни протестиращи граждани, и журналисти.

Посочва се и, че случилото се по време на протестите и действията на органите на МВР са намерили отзвук и са отразени в позициите на редица международни правителствени и неправителствени органи и организации, а социологически проучвания са показали, че обществото иска промяна и не толерира полицейското насилие.

"Като висша професионална длъжност главният секретар на МВР е пряко отговорен за настъпилите вредни последици - формираното негативно отношение към органите на МВР по повод на действията им при неутрализиране на провокациите по време на протестите. Като утежняващи обстоятелства се явяват обществената значимост на заеманата от главен комисар Ивайло Иванов длъжност и несъответствието на неговото поведение с характера на вменените му от закона задължения за борба с престъпността и опазване на обществения ред. 

При осъществяване на своите правомощия главният секретар на МВР е нарушил утвърдените световни и европейски професионални стандарти, което е основание за прекратяване на правомощията му, пише в мотивите на служебното правителство.
БТА