Към момента няма пряка военна опасност за страната ни, това съобщиха от прессекретариата на Министерския съвет във връзка със ситуацията в Близкия Изток.

Министър-председателят Димитър Главчев и правителството са в непрекъсната координация с ресорните ведомства и службите за сигурност и следи ситуацията като има готовност за евакуация на българските граждани, посочиха още от МС.

От Министерството на външните работи събощиха, че следят с повишено внимание развитието на обстановката във връзка с разпространените от медиите новини за нанесени от Израел ракетни удари по обекти в Иран.

"МВнР е в директна връзка с българските дипломатически представителства в района. Дадени са необходимите указания, в т.ч. и по отношение обезпечаване сигурността на техния личен състав и на намиращите се там български граждани. МВнР поддържа оперативен контакт и с партньорските държави и има готовност да предприеме необходимите действия съобразно по-нататъшното развитие на ситуацията", допълниха от Външно министерство.

Ответен удар: Израел атакува Иран

Междувременнно пред NOVA министърът на отбраната Атанас Запрянов, заяви, че им е докладвано, че ударът в Иран е ограничен по военна цел. По думите му атаката идва от Израел.

Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран”, посочи военният министър. Според него „премереният удар от страна на Тел Авив дава възможност за деескалация на конфликта в Близкия изток”.

Запрянов отбеляза, че интересът на България е конфликтите и в Украйна, и в Близкия изток да приключат.

„По никакъв начин от това действие на Израел не е застрашена военно България. Нашето разузнаване следи обстановката. Не се налага да предприемаме действия”, увери министърът на отбраната.

Експерт за атаката на Израел срещу Иран: Силно ограничена демонстрация на сила

По-малко от седмица след безпрецедентната атака на Иран с ракети и дронове, Израел изпълни заканата си и отвърна на удара. Информациите за вида и силата на атаката по цели, обаче, към момента са противоречиви. 

Телевизия ABC News, позовавайки се на американски служител, съобщи, че израелски ракети са ударили обект в Иран, докато иранските държавни медии съобщиха за експлозия в централната част на страната.

Иранската информационна агенция Фарс съобщи, че е била чута експлозия на летище в централния град Исфахан, но причината не беше оповестена. 

Няколко дрона бяха "успешно свалени" от иранската противовъздушна отбрана рано тази сутрин, но няма информация за възможна ракетна атака "засега", каза говорителят на иранската космическа агенция, предаде Франс прес.

„Понастоящем не е имало въздушна атака извън Исфахан и в други региони на страната“, каза Хосейн Далириан в съобщение, публикувано в „Екс“, след информация от американска телевизия за нападение на Израел срещу Иран.
МС, МВнР