Руският президент Владимир Путин предупреди, че по-нататъшната ескалация в Близкия изток може да има "катастрофални последици" по време на телефонен разговор с иранския си колега Ебрахим Раиси, съобщиха от Кремъл.

Ебрахим Раиси: Иран ще отговори на всяко действие срещу интересите му

"Владимир Путин изрази надежда, че всички страни ще проявят разумна сдържаност и ще предотвратят нов кръг от конфронтация, изпълнен с катастрофални последици за целия регион", се казва в съобщението на Кремъл за разговора.

Ситуацията в Близкия изток се изостри още повече през уикенда, когато Иран и неговите съюзници атакуваха Израел с над 300 ракети, безпилотни летателни апарати и ракети.

Техеран заяви, че това е акт на самозащита в отговор на смъртоносния израелски въздушен удар по консулството му в Сирия.

Москва и Иран са близки военни и политически съюзници и Кремъл заяви, че разговорът е проведен по искане на иранската страна.

Байдън увери, че САЩ искат да избегнат ескалация в Близкия изток

"Ескалиращата ситуация в Близкия изток след израелския въздушен удар по иранската дипломатическа мисия в Дамаск и предприетите от Иран ответни мерки бяха обсъдени подробно", се казва още в съобщението.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС