Нова версия за смъртта на старши лейтенант Тодор Манчев вся смут. 31-годишният военнослужещ беше открит мъртъв след инцидента с американски военни в пловдивското село Чешнегирово. Извършена е ексхумация в началото на септември, открит е и куршумът, станал причина за смъртта на Манчев, съобщава БНТ.

Данните от нова експертиза сочат, че фаталният изстрел е произведен отгоре-надолу, като куршумът минава от горната част на главата. Именно това е причина разследващите да тръгнат по нова версия, че Тодор Манчев е станал жертва на умишлено убийство, което е прикрито като самоубийство.

Тежък инцидент с ранени при военно учение в Чешнегирово

Разследват смъртта на лейтенант Тодор Манчев от „Военна полиция“

Вътрешният министър Бойко Рашков не можа да потвърди това, тъй като заяви след въпрос от журналисти, че няма информация по темата. „Може би ще трябва да се обърнете към прокуратурата. Това са въпроси, на които могат да отговорят и от Министерство на отбраната“, допълни той.

Прокуратурата са много ревниви към това, когато има образувано досъдебно производство, да се дава информация, макар че самата тази прокуратура преди време разпространяваше информация, съставляваща следствена тайна по самото производство. Нека те да ви обяснят, мисля че днес в парламента ще бъде или главния прокурор, или някои от прокуратурата, така че нека ти ви кажат“, каза още Рашков.

ГЕРБ за случая в Чешнегирово: Прикрива се убийство, незабавни оставки на военния министър и шефа на Военна полиция

Междувременно от партия ГЕРБ направиха извънреден брифинг в Народното събрание, като отправиха сериозни обвинения и поискаха няколко оставки.

„Румен Радев да освободи още днес директора на "Военна полиция" и незабавна оставка на военния министър. Поводът е инцидентът от 11 май в Чешнегирово и последвалата смърт на ст. лейтенант Тодор Манчев, след като съдебна медицина е открила доказателства, че не става въпрос за самоубийство и основната версия вече е убийство“, поискаха от ГЕРБ в парламента.

„Директорът на служба "Военна полиция" бригаден генерал Ивайло Сотиров има пряка отговорност за това, което се е случило през последните месеци по прикриване на това убийство и замяната му с разследване на самоубийство, което, очевидно, не е такова“, каза Тома Биков. По думите му, докато Сотиров изпълнява тази длъжност, има риск да бъдат потулени и други доказателства и разследването да бъде вкарано отново в "глух коловоз".

Военното министерство към ГЕРБ: Министърът не е наказвал покойния ст. лейтенант Тодор Манчев заради Чешнегирово

За незабавна оставка на министъра на отбраната Георги Панайотов, която да му бъде поискана от президента Радев, ако той има отношение към въпроса, настояват още от ГЕРБ. „Трябва да се осигури пълна прозрачност какво се случва във "Военна полиция" и всички, които са участвали в това разследване да бъдат вкарани в списъка на заподозрените, които са прикривали това престъпление“, подчерта Биков.

„Всичко, извън тези неща, ще означава, че някой не желае този случай да бъде изяснен и иска да го потули с една или друга мотивация - политическа, лична“, допълни депутатът.

От ГЕРБ призоваха и другите политически партии да подходят отговорно и да застанат зад тях в тази битка, за да се изясни истината. От парламентарната група припомниха, че още през лятото са поискали създаване на временна комисия по случая и ще внесат отново искането си в следващото НС. „Този случай е синтез на целия начин, по който управлява служебното правителство на Румен Радев“, обобщи зем.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.



„Опитът да се прикрие убийство, очевидно неуспешен, е начинът по който функционира цялата администрация, управлявана от президента“, обясни той.

Целта, според ГЕРБ, "е да се осигурява непрекъснат комфорт на Румен Радев и да бъдат назначавани лично от него хора, на които има доверие", за да има и логистична подкрепа да спечели втори мандат.

„Ние знаем, че Радев даде генералско звание на човека, който в момента оглавява "Военна полиция", затова е важно на следващите избори той да не бъде повече президент“, заяви Митов.

От Министерството на отбраната излязоха със становище относно поисканите от ГЕРБ-СДС оставки на министъра на отбраната и на началника на Военна полиция заради инцидента с военното учение от 11 май в Чешнегирово, който беше последван от смъртта на ст. лейтенант Тодор Манчев. Според Тома Биков, Христо Гаджев и Даниел Митов това не е самоубийство, а става дума за прикриване на убийство.

Ето какво пише в него:

"Трибуната на парламента следва да се използва за намиране решения на проблемите на хората, основани на обективната истина, но, за съжаление, днес от тази трибуна ПГ на ГЕРБ-СДС поднесе поредните неистини и манипулации.

Министерството на отбраната за пореден път заявява, че демократичните норми на правовата държава изискват обективна информация по подобни инциденти да дават компетентните разследващи органи, а не политиците, които в конкретния случай я използват единствено за предизборна пропаганда.

Твърденията на ПГ на ГЕРБ-СДС, че Министерството на отбраната и Служба „Военна полиция“ водят разследването по случая са белег на тревожна неосведоменост от страна на народните представители, тъй като на всеки юрист е ясно, че разследване на подобни инциденти се води само от Военната прокуратура.

Още веднъж подчертаваме, че е недопустимо от трибуната на Народното събрание да се изнасят непроверени и манипулативни факти и да се влияе както върху общественото мнение, така и върху работата на разследващите органи".