Представителят на АБВ в ПГ на "БСП за България" Владимир Маринов депозира искане към министъра на отбраната за пълна информация за участието на починалият старши лейтенант Тодор Манчев в американското учение при Чешнегирово. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

Маринов пита какви са били задълженията на старши лейтенант Тодор Манчев, свързани с военното учение Swift Response и инцидента при неговото провеждане, при който военни формирования влязоха в частен обект на 11 май. Пита се също на какви процесуално-следствени действия е бил подложен и участвал в хода на извършената проверка от инспектората към МО младият офицер.

Разследват смъртта на лейтенант Тодор Манчев от „Военна полиция“

От по-рано зададени в официално писмо въпроси от АБВ към МО става ясно, че учението изцяло е било организирано от САЩ, съгласно споразумение между двете държави. При ежедневните доклади към българските оценители от американска страна обаче не са докладвали за напускане района на учението, нито за каквито и да е инциденти. След случая в Чешнегирово последваха поредица дисциплинарни производства във Военна полиция - Пловдив. Двама уволнени и други наказани, сред които е и Манчев.

От министерството на отбраната опровергаха тази информация. Министърът на отбраната Георги Панайотов не е санкционирал старши лейтенант Тодор Манчев от Служба „Военна полиция“ заради случая в Чешнегирово, тъй като е преценил, че няма извършени от него нарушения.

Манчев е намерен в безжизнено състояние с огнестрелна рана в спално помещение в района на ПОБ „Ново село“ на 19 юли, се казва в съобщение на Министерството на отбраната. Трагичният инцидент се разследва.