Министерството на отбраната се въздържа да коментира в детайли случаи, които са обект на разследване от прокуратурата. Tова съобщават от военното ведомство във връзка с декларацията на ГЕРБ.

"Коректността изисква не политиците, а компетентните разследващи органи да дават пред обществеността обективна информация по споменатите инциденти в Чешнигирово и Шабла", посочват от МО.

ГЕРБ-СДС предлага анкетна комисия за инцидента с учението при Чешнегирово

От ведомството са категорични, че материалите по разследването не могат да се разгласяват без разрешение на прокуратурата. "Министерството на отбраната е ограничено във възможността си да отговори подобаващо на въпросната декларация, която съдържа изкривена информация и неверни твърдения. За нарушения от такъв характер се носи отговорност по чл. 360 от Наказателния кодекс", заявяват още от военното ведомство.

От там също така информират, че министърът на отбраната не е наказвал старши лейтенант Тодор Манчев и наричат твърденията на ГЕРБ "крайно манипулативни и неверни внушения". "С негови заповеди от 15.07.2021 г. (4 дни преди трагичния инцидент) са освободени от военна служба директорът на РСВП – Пловдив полк. Венцислав Радков и началникът на сектор в Отдел „Контрол и охрана“ майор Георги Мерджанов – преки командири на старши лейтенант Тодор Манчев. В декларацията редом с другите неверни факти е сгрешено дори и военното звание на офицера", изтъкват от Министерството на отбраната.

"Министърът на отбраната възложи три проверки от страна на Служба „Военна полиция“ и на Инспектората на МО. Резултатите от проверките на Инспектората са предадени на Военно-окръжната прокуратура в Пловдив. По повод изисканите от нас доклади от ПГ на ГЕРБ-СДС, сме отговорили, че чакаме за това разрешение от Прокуратурата.

Разследват смъртта на лейтенант Тодор Манчев от „Военна полиция“

"За останалите подвеждащи твърдения в изнесената декларация нека се произнесат разследващите органи, след като приключат работа. Недопустимо е от трибуната на Народното събрание да се изнасят непроверени и манипулативни факти и да се влияе както върху общественото мнение, така и върху работата на разследващите органи", коментират още от Министерството.