Даниел Митов
Даниел Митов / БТА
Ще внесем проект на решение за създаване на парламентарна анкетна комисия, която да изясни всички факти и обстоятелства относно планирането и провеждането на учението при Чешнегирово, всички последвали действия на длъжностни лица в Министерството на отбраната по разследване на инцидента, заяви в декларация от трибуната на Народното събрание зам.-председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Даниел Митов.

Временният орган ще трябва да разбере също и дали е имало нерегламентиран натиск върху служители на "Военна полиция" да поемат отговорност за инцидента и да подписват документи с невярно съдържание. Митов заяви, че ще търсят подкрепа от всички парламентарни групи и ще продължат да задават въпроси към военното ведомство.

По думите му, трябва да се даде гласност на едно безобразие след инцидента с американските военни в Чешнегирово и преждевременната смърт на един български офицер.
Според съобщение на МО ст.лейтенант Манчев е намерен на 19 юли т.г. с огнестрелна рана в спално помещение на ПОБ"Ново село".

Разследват смъртта на лейтенант Тодор Манчев от „Военна полиция“


До нас достигна много информация, вкл. и от медиите, за нередности, нарушения и дори злоупотреба със служебно положение при извършването на проверката, след като инцидентът доби публичност, за да се прикрият истинските отговорни и да бъде набеден един млад офицер да поеме цялата вина, мотивира се депутатът.

Информацията на семейството на Манчев е потвърдила опасенията на ГЕРБ-СДС за начина на провеждане на проверката и в последствие на инцидента. Още повече човек, който организира сватба през август, чака дете и е финансово осигурен, не е типичният профил на човек, който би посегнал на живота си, подчерта Даниел Митов. Той припомни, че поради разгарянето на скандала, министърът на отбраната възлага проверка на Инспектората на МО.

Според информация на ГЕРБ-СДС тази проверка разкрива "шокиращи практики по замазване на отговорността, включително и данни за престъпления от ръководството на "Военна полиция", които следва да се предоставят на Военна прокуратура. Но по-важното, е че не открива вина на ст. лейтенант Манчев".

Министър Георги Панайотов изнесе подробности за инцидента в Чешнегирово

Освен това, според данните, с които разполагат в коалицията, докладът е предоставен от министър Георги Панайотов точно на тези, които са посочени, че се опитват да прикрият случая - а именно полковник Сотиров - директор на служба "Военна полиция".

"Според нас полк. Сотиров като човек, който е направил всичко възможно да прехвърли отговорността на свой подчинен, не може да бъде командир!Човек, който е извършил зверски тормоз върху свой подчинен, докарвайки го до самоубийство - не може да бъде командир!", се посочва в декларацията.

От парламентарната група са възмутени, че полковникът получава генералски пагони от президента Румен Радев.

По думите на Даниел Митов, всичко това буди съмнение за една изключително "мръсна история на прехвърляне на отговорност от началник към подчинен. История, довела до кончината на един млад офицер, бъдещ съпруг и баща".
БТА