Предприети са незабавни действия по разследването на трагичния инцидент със старши лейтенант Тодор Манчев от „Военна полиция“, съобщиха от министерството на отбраната.

Манчев е намерен в безжизнено състояние с огнестрелна рана в спално помещение в района на ПОБ „Ново село“ на 19 юли, се казва още в съобщението.

Пристигналият медицински екип от МБАЛ - Котел е констатирал смъртта му. Уведомен е дежурен военен прокурор при Военно-окръжна прокуратура – Сливен, и са предприети неотложни действия по разследването от военен следовател. Образувано е досъдебно производство, което се провежда под ръководството и надзора на военен прокурор.

От министерството предоставят допълнителна информация по случая с инцидента в Чешнегирово, "във връзка с появили се манипулативни твърдения и внушения в някои медии", се казва в съобщението. Повод за това са публикации в интернет, че старши лейтенант Тодор Манчев се е самоубил и че е един от наказаните след учението на 11 май, когато въоръжени американски военни нахлуха в цех в Чешнегирово.

След проведена служебна проверка на РСВП – Пловдив, двама служители, между които и старши лейтенант Тодор Манчев, са санкционирани със забележка от директора на регионалната служба. Извършена е и последваща проверка по инцидента от Инспектората на Министерството на отбраната, съобщават още от ведомството.

Министърът на отбраната Георги Панайотов не е санкционирал старши лейтенант Тодор Манчев от Служба „Военна полиция“ заради случая в Чешнегирово, тъй като е преценил, че няма извършени от него нарушения.

Със заповеди на министъра на отбраната от 15.07.2021 г. са освободени от военна служба директорът на РСВП – Пловдив полк. Венцислав Радков и началникът на сектор в Отдел „Контрол и охрана“ майор Георги Мерджанов.

Продължава проверката на Служба „Военна полиция“ за установяване и на други военнослужещи и длъжностни лица, имащи отношение към инцидента в Чешнегирово, както и разследването по случая на Военно-окръжна прокуратура – Пловдив, съобщават още от министерството.