Чешнигирово
Чешнигирово / NOVA
Министърът съобщи, че през септември на Шабла отново ще има учение за зенитно-ракетни стрелби
Служебният министър на отбраната Георги Панайотов говори в кулоарите на парламента за смъртта на старши лейтенант Тодор Манчев. "Той няма абсолютно никаква вина, че не е докладвано на Министерството на отбраната за инцидента в Чешнегирово, при който по време на учение американски военни влязоха в цех с работници".

Той обясни, че разследването на Инспектората на МО, съответно на "Военна полиция" в Пловдив, е било свързано с факта, че МО не е знаело за инцидента, при положение че собственикът на цеха е разговарял със служители на "Военна полиция", които са били там на място.

"Във "Военна полиция"-Пловдив очевидно е спряна информацията да дойде до МО, но старши лейтенант Манчев няма абсолютно никаква вина. Там е имало други военнослужещи, имало е хора, на които той е докладвал за информацията, която е получил от собственика на цеха. Старши лейтенантът си е свършил работата", каза Панайотов. 

Междувременно, от прокуратурата съобщиха, че делото за смъртта на млад офицер от Военна полиция-Пловдив е взето на специален надзор от Военно-апелативна прокуратура и Върховна касационна прокуратура. 

"Внезапно възникналият трагичен случай налага своевременно изясняване на множество обстоятелства, както на мястото на местопроизшествието, така и в местоработата на починалия", посочват от прокуратурата. 

Досега, по досъдебното производство, след проведените първоначални огледи са били назначени съдебномедицинска, две съдебнохимически, съдебнобалистична и съдебнотехническа експертизи. Събират се писмени доказателства и са планирани в интензивен ред разпити на свидетели, имащи отношение към предмета на доказване. 

Министърът на отбраната коментира и темата с разследването на инцидента с военен самолет край Шабла. "Черната кутия" на разбилия се МиГ-29 все още не е в Русия, тъй като руската страна извършва вътрешни процедури. Нямаме информация, че кутията е компрометирана, каза Панайотов. Ако отиде в тази специализирана лаборатория в Руската федерация, ако от там, след като се опитат да изкарат информацията, ни информират официално, че не могат, тогава ще кажем, че е компрометирана, уточни той.

Министърът съобщи, че през септември на Шабла отново ще има учение за зенитно-ракетни стрелби и работа на противовъздушната отбрана със сръбско участие. Панайотов обясни, че на учението, при което загина подполковник Валентин Терзиев, са били поканени формирования от Сърбия, които поради катастрофата не са могли да започнат своето участие и пак ще пристигнат на полигон Шабла за същото учение през септември. Самолетите, особено изтребителите, могат да бъдат включени, могат и да не бъдат включени, уточни той.

Относно предложението на МС за директор на служба "Военна полиция", Панайотов каза, че полковник Ивайло Сотиров е предложен за директор на службата, защото липсата на титуляр пречела на нейната дейност.

Военният министър коментира, че дружествата от групата "ТЕРЕМ" трябва да бъдат преструктурирани, за да печелят и да имат способности да ремонтират всякакъв вид военна техника. По думите му, в момента техните способности са ограничени и не могат да ремонтират МиГ-29.

Георги Панайотов каза, че консолидираните отчети на дружества сочат загуба от 2018 г. насам, а след септември нямат договори на хоризонта и ще останат без работа. Той съобщи, че е назначил членове на Съвета на директорите на "ТЕРЕМ", но те още не са вписани, тъй като се пречи от бившите членове на Съвета на директорите.