На специален брифинг в Народното събрание от политическа партия ГЕРБ поискаха незабавните оставки на министъра на отбраната и на началника на Военна полиция заради инцидента с военното учение от 11 май в Чешнегирово, който беше последван от смъртта на ст. лейтентат Тодор Манчев. Според Тома Биков, Христо Гаджев и Даниел Митов това не е самоубийство, а става дума за прикриване на убийство.

Тежък инцидент с ранени при военно учение в Чешнегирово

Разследват смъртта на лейтенант Тодор Манчев от „Военна полиция“

„Румен Радев да освободи още днес директора на "Военна полиция" и незабавна оставка на военния министър. Поводът е инцидентът от 11 май в Чешнегирово и последвалата смърт на ст. лейтенант Тодор Манчев, след като съдебна медицина е открила доказателства, че не става въпрос за самоубийство и основната версия вече е убийство“, поискаха от ГЕРБ в парламента.

Директорът на служба "Военна полиция" бригаден генерал Ивайло Сотиров има пряка отговорност за това, което се е случило през последните месеци по прикриване на това убийство и замяната му с разследване на самоубийство, което, очевидно, не е такова“, каза Тома Биков. По думите му, докато Сотиров изпълнява тази длъжност, има риск да бъдат потулени и други доказателства и разследването да бъде вкарано отново в "глух коловоз".

За незабавна оставка на министъра на отбраната Георги Панайотов, която да му бъде поискана от президента Радев, ако той има отношение към въпроса, настояват още от ГЕРБ.

„Трябва да се осигури пълна прозрачност какво се случва във "Военна полиция" и всички, които са участвали в това разследване да бъдат вкарани в списъка на заподозрените, които са прикривали това престъпление“, подчерта Биков.

„Всичко, извън тези неща, ще означава, че някой не желае този случай да бъде изяснен и иска да го потули с една или друга мотивация - политическа, лична“, допълни депутатът.

Военното министерство към ГЕРБ: Министърът не е наказвал покойния ст. лейтенант Тодор Манчев заради Чешнегирово

От ГЕРБ призоваха и другите политически партии да подходят отговорно и да застанат зад тях в тази битка, за да се изясни истината. От парламентарната група припомниха, че още през лятото са поискали създаване на временна комисия по случая и ще внесат отново искането си в следващото НС.

„Този случай е синтез на целия начин, по който управлява служебното правителство на Румен Радев“, обобщи зем.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

„Опитът да се прикрие убийство, очевидно неуспешен, е начинът по който функционира цялата администрация, управлявана от президента“, обясни той.

Целта, според ГЕРБ, е да се осигурява непрекъснат комфорт на Румен Радев и да бъдат назначавани лично от него хора, на които има доверие, за да има и логистична подкрепа да спечели втори мандат.

„Ние знаем, че Радев даде генералско звание на човека, който в момента оглавява "Военна полиция", затова е важно на следващите избори той да не бъде повече президент“, заяви Митов.