Сливенският епархийски съвет против издигането на статуя на Аполон в Созопол
Сливенският епархийски съвет против издигането на статуя на Аполон в Созопол / снимка: DarikNews.bg, Сливен

Намерението на управата на Созопол да бъде издигната 13-метрова позлатена статуя на езическия бог Аполон е кощунство спрямо християнската вяра. Това се твърди в позиция на Сливенския епархийски съвет, разпространена днес на официалния сайт на Сливенска митрополия.

„Сливенският епархийски съвет категорично протестира против опита и намерението на созополските управници да възродят култа към езическия Бог Аполон”, пише в позицията. Напомня се, че Созопол вече 2000 години е традиционно християнски град, в който има стотици християнски символи, напомнящи за величието на християнската вяра и култура, която вяра и днес изповядва населението на града.

Днешният Созопол нямал нищо общо с древния езически полис Аполония Понтика. Сливенският епархийски съвет призовава православните християни от Созопол да се противопоставят и да не допускат изграждането на езическата статуя на Аполон, тъй като реализирането на този антиправославен проект щял да нанесе непоправими духовни и нравствени вреди на града и неговите жители.