Следят състоянието на асансьорите и ски лифтовете чрез електронен регистър
Следят състоянието на асансьорите и ски лифтовете чрез електронен регистър / снимка: БГНЕС, архив

Чрез електронния регистър ще може да се следи в реално време състоянието на съоръженията с повишена опасност. Това е посочила зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева, която днес е демонстрирала електронния регистър на съоръженията с повишена опасност, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

На място днес е била извършена демонстрация и проверка в реално време на състоянието на асансьор в софийския квартал „Манастирски ливади”, чрез електронния регистър.

Чрез електронния регистър ще може да се вижда кога е бил последният ремонт на съоръжението, кой отговаря за поддръжката му, както и номерът на производство и номерът на регистрация.

Зам.-министърът е посочила, че електронният регистър ще даде възможност да бъдат обхванати 500 000 съоръжения от 14 вида и 100 типа, като асансьори и ски лифтови.

Техници махали защитата срещу падане в шахтите на асансьори

„Идеята на този регистър е чрез различните нива на достъп всяка една от страните, свързана с поддръжката и контрола на тези съоръжения, да може по-ефективно да си върши работата”, е допълнила Везиева. В регистъра данни ще могат да подават както от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), така и лицензираните фирми, които осъществяват контрол и надзор.

Везиева е посочила, че асансьорите са общо една пета от всички съоръжения с повишена опасност, като към момента в регистъра са въведени повече от 2000 асансьора.

„Съгласно наредбата този регистър влиза в сила от 2016 г., като в рамките на шест месеца всички фирми са длъжни да въведат данните за асансьорите, върху които осъществяват надзор. До средата на следващата година не трябва да има съоръжение, което не е въведено в регистъра. След това тези, които не са в системата, ще бъдат спирани”, е обяснила Везиева.

3/4 от поддръжката на асансьори – в сивия сектор

Даниела Везиева е отбелязала, че чрез сайта на агенцията за технически надзор и онлайн регистъра, достъпен през всички мобилни устройства е възможно да бъде проверено дали даден асансьор или ски лифт, в който се вози потребителят, е проверяван скоро и дали е регистриран законно. Чрез въвеждане на номера от стикера, поставен във всяка кабина, потребителят ще получава пълната информация за съоръжението.

Председателят на ДАМТН Стефан Цанков е изтъкнал, че регистърът е стъпка, която помага да се решат съществуващите проблеми, свързани със съоръженията с повишена опасност и с асансьорите.

Той е коментирал, че вече няма да бъде възможно да се извършва фалшива регистрация на съоръжения и ще се намали сивия сектор в сферата на поддръжката на съоръжения. Цанков е посочил още, че чрез регистъра се дава възможност и на гражданите да изпращат сигнали до агенцията, за да бъде контролът максимално ефективен.