/ МО, пресцентър
Успешно приключи командно-щабното учение с войски за реално действие „Морски щит - 2023“, което Военноморските сили (ВМС) проведоха от 30 май до 9 юни 2023 г., съобщиха от военното ни министерство. 

Тактическото формирование на патрулните сили изпълни задачи по контрол на корабоплаването, търсене и следене на подводница, защита от атаките на въздушен противник с участие на самолети от състава на Военновъздушните сили. Екипажите проведоха тренировки за приемане и предаване на товари по вертикален способ от вертолет от състава на ВМС и извършване на бордова проверка на кораб-нарушител. Отработени бяха и действия по организиране на отбраните и защитите на група кораби при прехода им на море и на незащитена котвена стоянка.

Формированието на противоминните сили проведе действия по търсене и унищожаване на дънни и котвени морски мини с помощта на корабни тралове и подводни управляеми апарати. Корабите от състава на формированието проведоха и учения по оказване на помощ и буксировка на аварирал кораб със собствени сили и средства, приемане и предаване на товари по вертикален способ от вертолет на ВМС и отразяване на асиметрична заплаха от малки бързоходни лодки.

ВМС
МО, пресцентър

Тактическото формирование на спомагателните сили изпълни задачи по осветяване на подводната обстановка в назначен район с участие на водолази от състава на ВМС и дистанционно управляеми подводни апарати. Бяха отработени процедури по гасене на пожар на кораб, тренировки по товарене и разтоварване на войски и бойна техника от състава на Сухопътните войски на борда на кораб.

В „Морски щит-2023“ участваха и бреговите формирования от състава на Военноморските сили.

Флотските свързочници изградиха комуникационен възел за командване на силите на море и на брега и развърнаха полеви лагер, осигурявайки работата на щабните специалисти от Командването на ВМС.

Дивизионът за морски специални операции тренира динамична стрелба с късо и дълго оръжие на къси и пределно къси дистанции през светлата и тъмната част на денонощието, унищожаване на мина с взрив, изпълнение на парашутен скок с прелет като способ за инфилтрация в непознат район и провеждане на специално разузнаване и директни действия по противников лагер за подготовка на терористи.

Флотските ракетчици усъвършенстваха придобитите способности за планиране и провеждане на тактически действия за нанасяне на удар по противниковите сили.

Военнослужещите от вертолетната авиобаза "Чайка" изпълниха полети за наблюдение и търсене на плаващи мини, търсене и спасяване в зададен район, за десант по парашутен способ, евакуация на пострадал и трансфер на товари по вертикален способ от борда на плавателен съд.

ВМС
МО, пресцентър