/ БГНЕС
Румен Радев отправи критики и заради отхвърленото вето за по-високите данъци на старите автомобили
След скандалите с автомобили на НСО: Президентът смята, че инцидентите са поръчани
99775
След скандалите с автомобили на НСО: Президентът смята, че инцидентите са поръчани
  • След скандалите с автомобили на НСО: Президентът смята, че инцидентите са поръчани
Президентът Румен Радев подозира, че пътните инциденти с него и семейството му са режисирани. В неделя кола от охраната на държавния глава е станала участник в лека катастрофа на столичния бул. "България". Преди два дни пък в интернет се появи клип, на който се вижда, че има спор между пътен полицай и служител на НСО, който е част от охраната на първата дама Десислава Радева.

Президентът призна, че в неделя ескортиращ автомобил от неговата охрана е ударил леко друга кола, но екипът действал изцяло според закона за НСО.

КАТ И НСО в пререкание на пътя

"Може би ви прави впечатление, че много зачестиха тези ситуации. Сигурно си спомняте, че се внушаваше, че моята съпруга шпори мерцедес на НСО като автоджигит из булевардите на София. Спомняте си режисурата в Харманли, която целеше да изкара моя баща автохулиган. Да добавим и последните случаи. Винаги има някакво видео, което се пуска в мрежите. Или от общински камери при грубо нарушение на правилата, или от случаен свидетел с така интересно минало.  Сами можете да се досетите, кои са поръчителите на тези суперпродукции. Тези зачестили пътнотранспортни скандали, раздухвани, в които се въвлича моето семейство, няма да станат индулгенция на управляващите за техните безобразия”, заяви държавният глава.
 
Президентът коментира и промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. Преди ден депутатите преодоляха наложеното президентско вето на текстовете. Държавният глава върна на депутатите за ново обсъждане разпоредбите, с които се въвежда нов екокомпонент в данъка за колите. Радев подчерта, че във върнатите текстове има и важна промяна, с която се дава по-голяма свобода за уволнения в Агенция "Митници".

Данъкът върху старите автомобили ще се увеличи

„На всички е ясно, че този закон няма да има екологичен ефект, но ще има лош социален ефект”, смята президентът. "Депутатите се направиха на разсеяни за друга част от моето вето, която засяга Закона за митниците. С една внесена поправка след първо четене, която е извън обхват на Закона за корпоративното подоходно облагане. Става ясно, че трансформирането на Митниците в териториални дирекции ще стане чрез закриване и прекратяване на трудовите правоотношения. Това излага на административен произвол служителите в митниците и това ще тежи на съвестта на нашите законотворци", обясни още Радев.
 
Държавният глава коментира и думите на премиера Бойко Борисов, че има не срив, а ръст на чуждестранните инвестиции в България.

"Приемам това изявление като пожелателно мислене в бъдеще време. Вие знаете, че стратегически чуждестранни инвеститори отдавна не са се появявали в България, а много вече напуснаха (...) хората протестират. Тези протести няма да спрат - не защото медиите не ги показват, а защото техният корен е в бедността и несправедливостта", коментира Румен Радев.
Тази вечер президентът присъства на представянето на Всеславянска антология на поезията.