/ БГНЕС
Парламентът отхвърли президентското вето върху по-високите данъци за старите автомобили
Данъкът върху старите автомобили ще се увеличи
99765
Данъкът върху старите автомобили ще се увеличи
  • Данъкът върху старите автомобили ще се увеличи
Данъкът върху старите автомобили ще се увеличи. Решението взе парламентът, като отхвърли наложеното от президента Румен Радев вето върху промени в Закона за корпоративното подоходно облагане.

С отхвърлянето на ветото мнозинството в парламента окончателно реши - данъкът за старите автомобили ще се увеличи с до 30%, а за по-екологичните автомобили - ще има бонус.
 
С до 30% по-висок данък върху старите автомобили от догодина

Окончателно приетите промени налагат да отпаднат отстъпките за старите автомобили, което ще вдигне налога за колите, произведени преди 2005 г.

Стойността на данъка ще се определя от два компонента - имуществен и екологичен. Годишният размер на налога ще се определя по формула, където двата компонента ще се умножават. Имущественият компонент ще се състои от две части - мощността на двигателя и годините на колата, които също се умножават.
 
В мотивите на наложеното вето Румен Радев посочва, че подобна мярка няма да стимулира замяната на по-старите автомобили с по-нови, нито ще доведе до постигане на търсения екологичен ефект. В пленарната зала от ДПС и БСП отново разкритикуваха предложението промени.

От левицата се усъмниха в ефекта върху чистотата на атмосферния въздух от повишаването на данъка върху превозните средства и призоваха управляващите да се съобразят с президентското вето. Според ДПС да се увеличава данъчната тежест на хората във времена, в които не са сигурни в собствените си доходи, не е справедлива политика.

Горанов: Между 6 и 10 лева ще е увеличението на данъка на старите коли

По време на дебатите от ГЕРБ пак обясниха, че това е мярка срещу замърсяването на въздуха.
 
В оспорените от президента, но приети от управляващите текстове са и отлагането на формулата "замърсителят плаща" при определянето на таксата смет, повишаването на местния данък за сгради в курортните общини и възможността за по-голяма свобода за уволнения в Агенция "Митници". Промените бяха приети отново с гласовете на ГЕРБ, Обединените патриоти, Воля и независими депутати. Против тях и в подкрепа на ветото гласуваха БСП и ДПС.