Румен Радев
Румен Радев / БГНЕС
Президентът Румен Радев е наложил вето върху промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. Това стана ясно от думите на държавния глава пред журналисти.
 
С до 30% по-висок данък върху старите автомобили от догодина

На 7 ноември 2018 г. парламентът прие окончателните промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се направиха изменения и в редица други данъчни закони. Парламентът прие собствениците на стари автомобили да плащат по-висок данък. Вчера финансовият министър Владислав Горанов обясни, че данъкът за старите коли ще се повиши с между 6 и 10 лева на година. След приемането на промените президентът отправи критики по отношение на увеличаването на данъка за старите автомобили.
 
Горанов: Между 6 и 10 лева ще е увеличението на данъка на старите коли

От президентската институция обясниха, че с налагане на ветото държавният глава изразява несъгласие с разпоредбите относно данъка върху моторните превозни средства, чиято уредба няма да стимулира замяната на по-старите автомобили с по-нови, нито ще доведе до постигане на търсения екологичен ефект. „Състоянието на превозните средства в една държава е проекция на стандарта на живот и показател за съществуващите социални разслоения в нея. Приетите правила ще стоварят данъчната тежест върху гражданите с ниски и средни доходи, както и върху малкия и средния бизнес. Не се отчита нито колко често се ползват превозните средства, нито наличието на катализатори, нито вида на горивото. Няма и гаранции, че събраните средства от този данък ще се разходват за екологични цели”, се казва в мотивите.

Радев изразява и несъгласие с отлагането на реформата за таксата върху битовите отпадъци, направено без никакви мотиви, става ясно от съобщението на президентската институция. Според държавния глава не е справедливо сроковете за гражданите и бизнеса винаги да са задължителни, независимо от тяхната готовност, а сроковете за държавата немотивирано да могат да се отлагат. „Това е особено неприемливо, когато се удължава прилагането на конституционно нетърпима уредба - таксата за битови отпадъци да продължава да е според данъчната оценка на имота, а не според количеството отпадъци”, мотивира се още президентът.

Друга разпоредба, с която той е несъгласен, е  въвеждането на по-високи данъчни ставки за имоти в населени места от Списъка на курортите в  България, в зависимост от използването на имота. Президентът се позовава на последователната практика на Конституционния съд за определяне размера на имуществените данъци.

Промените в Закона за митниците, внесени и приети след първо четене, са извън обхвата на ЗИД ЗКПО, отбелязва държавният глава. „С тях преобразуването на митниците в териториални дирекции се представя като закриване, което води до прекратяване правоотношенията на служителите. Конституционно неприемливо е и предвиденото прекратяване без предизвестие по преценка на директора на Агенция „Митници“, на правоотношенията с висши държавни служители. Така се ликвидира стабилитетът, който е основен принцип на държавната служба и уволнените се лишават от съдебна защита”, се казва в съобщението на прессекретариата на президента.

След като съобщи за ветото, Радев посочи, че с това дава възможност на парламента да има достатъчно време да разгледа ветото и да не се забавят сроковете за приемане на бюджет 2019 г.
 
На въпрос дали приема среща с ГЕРБ за предложенията на управляващите за застраховка „Гражданска отговорност“, държавният глава заяви: „Първо, ако искат да обяснят нещо на някого, трябва да бъде обяснено на българския народ. По Конституция президентът стои в края на законотворческия процес. И аз активно участвам в него“, каза още държавният глава, давайки пример с връщането на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане.
 
Ветото върху промените на Закона за корпоративното подоходно облагане е единадесетото за президента, като до момента парламентът е подкрепил само едно от тях - върху Закона за приватизация и следприватизационен контрол.