/ БТА
След седмица започва процедурата по избор на нов председател на ВКС.

С 18 гласа ВСС прие график, който предвижда на 14 януари да бъде изслушването на кандидатите.

Според приетата хронограма номинации ще се правят на заседанията на ВСС на 7, 14, 21 и 28 октомври. До 11 ноември кандидатите ще трябва да представят необходимите документи, а до 6 януари 2022 г. пък ще се приемат въпроси и становища към номинираните.

Мандатът на сегашния председател Лозан Панов изтича на 10 февруари 2022 г.

Правосъдният министър Янаки Стоилов има притеснения за сроковете, в които ще протече гласуването за нов председател на ВКС и встъпването в длъжност.

Опасенията му са заради краткия срок между предложената дата за гласуване 14 януари и встъпването, което е през февруари, това каза министърът на заседание на ВСС.

Съдийската колегия на ВСС предлага именно времеви график, според който процедурата да бъде открита след седмица и да приключи на 14 януари с изслушване и гласуване.

Колкото до подписката на съдии, които искат оттегляне на четирима членове на състава на ВСС, Стоилов заяви, че: "това ще делегитимира състава на кадровия орган. Подобна крачка обаче няма да прекрати дейността на съвета".

Той очаква кандидатите за поста да имат високи професионални качества, да работят за интегритет, способност да отстояват независимостта на съда и да бъдат последователни в действията си.
БТА