/ DarikNews.bg
Средствата за реновирането са събрани изцяло от доброволческа инициатива
Интензивното отделение на Педиатрията отново отваря врати на 3 февруари след основен ремонт. Вече е попълнен щатът с лекари, има и анестезиолог, а до няколко седмици ще бъде назначен и още един. Това обяви ръководството на детската болница пред журналисти при представянето на реновираните помещения с помощта на дарителска кампания.

Педиатрия интензивно
DarikNews.bg


Педиатрия интензивно
DarikNews.bg


Именно заради кризата с кадри в края на ноември миналата година интензивното спря да работи, а най-тежките случаи се пренасочваха към други лечебни заведения. До това се стигна след случая с починалото 3-годишно момченце, решението за отстраняване на директори в три болници и напускането на анестезиолози и лекари в Педиатрията.

Днес за интензивното на Педиатрията обаче има достатъчно специалисти, успоиха от детската болница. А благодарение на доброволческата инициатива „За доброто“ е направен основен ремонт на отделението.

Проектът за нова Детска клиника в Пловдив влезе в Здравната комисия на парламента (СНИМКИ)

Педиатрия интензивно
DarikNews.bg


Педиатрия интензивно
DarikNews.bg


„Интензивното се състои от 12 легла. Тази седмица ще работи само като клиника по пулмология, а от следващия понеделник ще възстановим и интензивната дейност, ще бъдат приемани деца в тежки състояния, няма да ги изпращаме в кардиологичната болница или в „Пирогов“, ще си ги лекуваме сами. Имаме назначен анестезиолог и това е условие, за да работи интензивното. Попълнен е щатът с лекари, имаме трудности със сестрите, но и това ще се стремим да решим“, посочи заместник-директорът на детската болница доц. д-р Димитър Калайков.

Педиатрия интензивно
DarikNews.bg


Млади лекари ще специализират педиатрия, допълни и директорът на болницата Димитър Русинов.

„Имахме неприятни моменти, напуснаха доста колеги, анестезиолози и педиатри. Но пък от друга страна това ни даде възможност да направим друго, заедно да си подадем ръка и да направим ремонт на това отделение“, отбеляза той.

„Всяко ново начало е вълнуващо, стимулиращо. Аз съм изключително развълнуван, че не е просто мъничък козметичен ремонт, а имаме и много нова апаратура“, каза началникът на отделението д-р Даниел Илиев.

А всичко по ремонта на отделението започнало от публикация във фейсбук. От инициативата „За доброто“ започнали да набират средства. Събрани са 22 000 лева, отделно са дарени климатици, хладилници, щори, закупена е нова медицинска апаратура.

Това е вторият проект доброволците – преди месеци обновили и нефрологичното отделение в същата болница. Инициаторите няма да спрат до тук и разкриха, че имат идея и за разделяне на фоайето на Педиатрията за спешен и планов прием.

„Този проект е втори. Септември преобразихме детското нефрологично отделение. Когато това затвори, ни поканиха, за да ни помолят да помогнем отново. Беше тежък разговор в тягостна обстановка. Важно е, че хората се включват в такива каузи. Питат ни дали това не е работа на държавата, попитайте нея. Ние като родители считаме, че когато трябва да помагаме за по-доброто лечение на децата си, трябва да го правим“, посочи Кремена Кунева от „За доброто“.

„Първото, което се промени, е отношението на лекарите и сестрите, върнахме техните усмивки. Не може да дойдеш тук и да видиш в какви условия са децата и да си тръгнеш“, коментира и Димитрина Спирова от иницитивата, която пряко се е занимавала с организацията по ремонтните дейности.