/ БГНЕС
Валери Симеонов няма да подаде оставка. Това стана ясно след коалиционна среща на Обединените патриоти, на която присъстваха лидерите на ВМРО и на НФСБ - Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, но не присъства третият партньор - лидерът на Атака Волен Сидеров.

Валери Симеонов: Не смятам, че стабилността на правителството зависи от моята оставка
 
По думите на Каракачанов, на срещата Симеонов е обяснил какво е имал предвид с думите към протестиращите майки и че не е имал намерение да ги обижда.
 
Г-н Симеонов малко по внимателно трябва да подбира думите, с които се изразява“, каза той.
 
Според Каракачанов оставката на един вицепремиер означава падане на правителството. „Само представяйки си, че това означава БСП и ДПС да се върнат на власт, това не е решение“, коментира той.
 
Ако изгоним НФСБ от управлението, какво очаква правителството? Трябва да разчитаме на Марешки. Това не е алтернатива. Едно такова нещо означава, че и ние си тръгваме“, отбеляза Каракачанов. За мен по-важно е, че правителството си върши работата, посочи още той.

Коалиционна среща Обединени патриоти
БГНЕС

Правителството не трябва да пада, смята Красимир Каракачанов
 
„Коалицията Обединени патриоти съществува на този етап, имайки сериозни проблеми в комуникацията“, отбеляза Каракачанов.
 
Симеонов допълни, че споразумението за коалицията не е нарушено, въпреки че има сериозни разминавания. Ние ще полагаме и занапред усилия да се събираме и да си решаваме проблемите, каза той.

Коалиционна среща Обединени патриоти
БГНЕС

Протестиращите: Продължаваме докато Симеонов не подаде оставка
 
Упрекът не е към децата, аз не съм звяр, много добре виждам какви са децата“, заяви Симеонов по отношение изказването си към протестиращите майки. Той допълни, че смисълът на думите му не бил, че децата се преструват.
 
Майките ги представят за болни, а ги държат на пек, на дъжд и на студ, за мен това не е нормално“, отбеляза той.
 
Симеонов каза, че не вижда причина да се извини за думите си. Според него исканията на протестиращите майки са били удовлетворени.
 
Каракачанов посочи, че протестът на майките от самото начало е бил политически експлоатиран.

Защитници на Валери Симеонов: Всичко, което се прави в държавата, е благодарение на него

Междувременно Волен Сидеров заяви, че няма логика той да присъства на коалиционния съвет и не отиде.

„Не присъствам на Коалиционен съвет. НФСБ преди 6 дни свали политическо доверие от мен като председател на ПГ на ОП. ВМРО не взе никаква позиция по този въпрос, а мълчанието е знак на съгласие с НФСБ. При това положение няма логика да бъда на тази среща", това написа Сидеров в страницата си в социална мрежа

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира темата, като заяви, че ще поискат изслушване на вицепремиера Валери Симеонов в парламента в сряда.
 
"За първи път ми изглежда безсилен и безпомощен като премиер да реши проблема, вчера го прехвърли на Каракачанов, онзи ден на Волен Сидеров - това не е нито лидерско, нито премиерско", коментира Корнелия Нинова. По думите й да се внушава, че цялата конструкция на правителството, цялото бъдеще на държавата виси на оставката на Валери Симеонов е израз на пълно безсилие.
 
БТА