Часове продължиха дебатите за вота на недоверие срещу кабинета "Петков". Извънредното заседание започна в 11.00 ч., след бурни дебати, които в голямата си част не бяха по темата, заседанието приключи в 19.00 ч.

Внесеният вот на недоверие ще бъде гласуван на извънредно заседание в сряда. Заседанието е с начален час 19.10 ч. Причината за късния час е, че трябва да бъде спазен 24-часовият срок. Заседанието ще включва една единствена точка - гласуване на вота на недоверие.

След вота на недоверие — три възможни сценария

ГЕРБ, които са вносители на вота, имат 67 депутати. Против правителството са също и от ДПС, ИТН и „Възраждане“, или общо 125 гласа.

Днес за кратко възникна напрежение между депутатите след нецензурна реплика от страна на вицепремиера Асен Василев.

"Това, което чувам, са популистки лозунги и икономическа философия, която, ако мога с едно изречение да обобщя е, да "да го ду*ат бедните", извинявам се за грубия език, но това е икономическата философия, която Вие проповядвате. Да не вдигаме пенсиите, защото щяла да се вдигне инфлацията.", изрази се цветущо Василев в отговор на изказвания от опозицията, което предизвика бурно неодобрение в залата на НС.

Председателстващият парламента Мирослав Иванов се обърна към депутатите преди да започнат дискусиите

„Днешният ден е изключително важен за България. Дебатите и последващото гласуване ще определят посоката, в която ще поеме страната ни“. Това заяви изпълняващият длъжността председател на Народното събрание Мирослав Иванов преди началото на дебатите в зала. „Към тази зала днес са насочени погледите на нашето общество с надежда и очакване“. Това каза още Иванов и призова всички в залата да дадат пример, като покажат, че демокрацията и духът на парламентаризма в България са живи. „Нека проявим взаимно уважение, въпреки идейните и идеологическите си различия. Нека днес аргументите да победят политиканстването. Моля ви днес да покажем, че в тази зала има достойни и почтени хора. Моля всеки от вас да се разграничи от език на омразата, от недостойно и непристойно поведение, от физически контакти и сблъсъци, тъй като днес ще прилагаме правилника в цялата му строгост“, категоричен беше Иванов. „Днес предстоят важни гласувания, надявам се, че няма да има народни представители, които да бъдат лишени от правото си на глас“, заключи Иванов.

Георги Димитров

Народният представител Станислав Балабанов от "Има такъв народ" прочете декларация от името на парламентарната група.

Василев за съдбата на правителството: Зависи от съвестта на 6 човека

"Да променяш, да реформираш, да се бориш с корупцията, да защитаваш честта и достойнството, са качества, които трябва да са подплатени с дела, а не с фалшиви фрази. Илюзия за промяна, която носи със себе си единствено разочарование. Докато отсреща крещят, че съм и че сме част от мафията е редно да се опрем единствено на фактите, за да може българското общество да си създадат собствената си теза. Всеки един от нас в тази сграда е изпратен да служи на обществото. Напоследък като говорим свободно и се придържаме към фактите, сме част от мафията. Изведнъж и президентът от вчера е част от мафията, изведнъж и той е ГЕРБ и ДПС. Защо ли - защото е свободен, независим и казва истината. Понеже грозната истина не се харесва на Кирил Петков и Асен Василев, затова и президентът е част от мафията".

Георги Димитров

Георги Димитров

"Тези днес, които стоят на последния ред (независимите депутати, отцепили се от ИТН - бел. ред.), предадоха България, а не Слави Трифонов, мен, Тошко Йорданов или останалите", посочи той. "Няма нищо по-велико, когато си на страна на истината", завърши Балабанов.

Засега на управляващите не им достигат гласовете за отхвърляне на вота, но при самото гласуване в залата конфигурацията може да се промени.

От ПГ на ГЕРБ-СДС взе думата депутата Кирил Ананиев, който обясни финансово-икономическите мотиви за вота на недоверие: рекордна инфлация след фалита на България 1996-1997 г., като инфлацията при храните е 23%, а България е първенец по ръст на потребителските цени в ЕС, обясни Ананиев. "Към момента планираният дефицит е 3,2% от БВП, с актуализацията това ще бъде превишено", прогнозира финансистът. По думите му датата 1 януари 2024 г. е застрашена за влизане в еврозоната поради евентуално неизпълнение на Маастрихтските критерии, забавяне на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост и други оперативни програми.

Георги Димитров

"България вече липсва от международната карта на инвестиционните проекти", заяви още той. Сред другите мотиви са загубената на покупателната способност на населението. Ананиев прогнозира, че ще има фалити на общини през есента. "Фискалната политика на правителството е с предизборен характер и далеч от нуждите на населението. Публичната политика представлява заплаха за финансовата сигурност, а оттам и на националната сигурност на България", посочи още Ананиев.

Петков за вота на недоверие: Оптимист съм заради хората отвън

Премиерът Кирил Петков отговори на тези критики. "Едни български фирми са успели да изнесат продукция на високи цени на външните пазари. Това се случва поради една от две възможни причини: по-висока добавена стойност или инфлация на външните пазари, но не може да бъде заради инфлацията в България. Това не може да е икономически аргумент. Подобен тип икономически внушения бяха правени непрекъснато в последните 6 месеца", опроверга министър-председателят изнесените данни на Ананиев.

Георги Димитров

Какъв икономически срив при 4% растеж през първото тримесечие, попита Петков. "Тогава България имаше по-висок растеж от Германия, която имаше растеж от 3,7%, но вие това няма никога няма да го чуем от вас", заяви Петков и изброи успехите в социално-икономическата програма на кабинета до този момент:

"Увеличихме МРЗ от 650 на 710 лева, подкрепихме младите семейства с допълнително данъчно облекчение, за пръв път имаме безплатни ясли и детски градини, 100 млн. за спортни и детски лагери. Увеличихме минималната пенсия от 300 до 370 лева, а сега през юли сме предложили за стигне до 467 лева. Това е безпрецедентно увеличение на пенсиите, каквото не е случвало в последните 12 години".

Той изтъкна и увеличението на учителските и лекарските заплати - на лични лекари, медицински сестри и специалисти, както и допълнителни средства за хората с увреждания, компенсациите за тока за бизнеса, а битовият ток е останал неувеличен. И посочи заложените мерки в актуализацията, сред които намаляването на ставката на ДДС за хляб до 0%, както и отстъпката за зареждане на гориво. Той обясни, че цената на газа се е увеличила три пъти, но това не се споменава от опозицията като причина за инфлацията

Премиерът също коментира, че дългът на България е намалял от 31,2 млрд. лева от края на 2021 г. до 30,5 млрд. лева. По данни на Евростат България е третата страна в ЕС с най-нисък дълг спрямо БВП след Естония и Люксембург. Той също така отрече твърденията, че фискалният резерв е останал празен. "Имаме 9,3 млрд. лева при минимално изискване 4,5 млрд. лева. Потвърден е положителният кредитен рейтинг", изтъкна още той.

"Отвоюването на границата на "Капитан Андреево" - 7 министри за 10 години не забелязаха на "Капитан Андреево", че фирма близка до човек с име Размиг Чакърян, известен като Ами, реално беше приватизирал входната точка между Азия и Европа", заяви още Петков.

Депутатът Никола Минчев от "Продължаваме промяната", който беше отстранен миналата седмица от поста председател на парламента заяви, че в новата ни история нито един вот на недоверие не е бил успешен. "Но ако се съди по заявките на политически лидери, може да има и пробив този път. Да помислим обстановката, в която разглеждаме настоящия вот на недоверие и какво можем да постигнем ако вотът на недоверие е успешен. Да помислим добре ли е да хвърлим държавата си в политическа криза в момент, в който територията на нашия континент се води война на по-малко от 1000 км от нас. Дали ще бъде полезно за държавата да я хвърлим в поредни предсрочни парламентарни избори със съмнителен потенциал да излъчат ясно мнозинство? А ще бъде ли отговорно да оставим държавата без работещ парламент в момент, в който Планът за възстановяване и устойчивост изисква реформи, които ако не ги направим ще загубим милиарди евро", подчерта Минчев.

След Никола Минчев, думата взе вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

"Дефицитът е 4,1 процента с COVID мерките и 2,5 процента без тях, точно както беше одобрен от парламента в края на януари. Това е дефицитът в България и той е един от най-ниските дефиците в Европейския съюз тази година", заяви от парламентарната трибуна Асен Василев по време на дебатите по поискания вот на недоверие на кабинета "Петков". 

Той добави, че има растеж на вноса: "При 55% ръст на цените на горивата и три пъти ръст на цените на газа, няма как да не нарастне вноса. Износът расте доста, дори ако махнем ефекта на инфлацията, расте с 20% във всички стокови групи", категоричен е Василев.

"Износът расте и той не расте заради вашата опорка, която казвате, че расте заради износа на оръжие, а расте във всички сфери на икономиката", добави Василев, обръщайки се към своите колеги.

По повод твърдението за "заробващ дълг", Василев отговори:

"Ние заварихме дълг от 31 млрд. и 218 млн. лв., към момента той е 30 млрд. и 462 млн. лв. или той е намален", заяви министърът на финансите. "България има третия най-нисък дълг спрямо БВП в Европейския съюз", категоричен е министърът на финансите Асен Василев. 

"Това, което виждаме в момента е дъг, който е нисък", добави Василев. 

Василев прочете и част от рейтинга на Международната рейтингова агенция "Фич" от 18 юни тази година: "Икономическото развитие през първото тримесечие на 2022 година се задържа изненадващо добре. Фич Рейтинг продължават да очакват умерено ускоряване на растежа през 2023 година".

"Това, което чувам, са популистки лозунги и икономическа философия, която, ако мога с едно изречение да обобщя е, да "да го ду*хат бедните", извинявам се за грубия език, но това е икономическата философия, която Вие проповядвате. Да не вдигаме пенсиите, защото щяла да се вдигне инфлацията.", изрази се цветущо Василев, което предизвика бурно неодобрение в залата на НС.

Депутата и председател на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански от "ИТН" заяви, че на базата на коалиционното споразумение е трябвало до средата на тази година да се направи план за реформи в сферата на бюджета и финансите, но такъв не е бил намерен.

"Аз лично не съм виждал такъв план за капиталова подкрепа на българския бизнес чрез грантови схеми и финансови инструменти в сферата на производството и услугите. Ние бяхме поне до началото на юни в коалицията и такъв план не беше представен", каза Любомир Каримански.

„До средата на 2022 година трябваше да се изготви времеви план за предложените от другите групи реформи с разчети за тяхното финансово осигуряване“, заяви той и допълни, че се има предвид „всички онези сектори, които са приложения на коалиционното споразумение“. По думите му такъв план не е направен или представен.

„Второ, липсва въвеждане на цялостно капиталово бюджетиране в държавата до средата на 2022 година и приемане на многогодишна капиталова програма като част от бюджета, задължително използване на анализ разходи и ползи, отчитане на ефективността от капиталовите инвестиции пред обществото“, каза още Каримански.

Независимият депутат Иво Атанасов, който е сред отцепилите се от ИТН, разкри от парламентарната трибуна, че Караджов е диктувал парите за МРРБ и Тошко Йорданов е казал на Каримански, че ако парите не отидат в МРРБ или в енергетиката,  те ще свалят правителството.

Министърът на растежа и иновациите Даниел Лорер отговори на Каримански, че промените в Българската банка и развитие са били с цел защита на интереса на държавата. "Съществуващи експозиции на банката, които вече са над 5 млн. лева, могат да бъдат променени с цялото съгласие на съвета, когато се отнася за синдикиран заем. Това е необходимо поради тежкото наследство и заемите от миналото, за да защитят държавния интерес".

Той упрекна предишните управляващи, че за 12 години са водели държавата в комфорт, без толкова кризи, колкото сега, а само за 1 година, инвестициите са нараснали тройно, въпреки трите кризи - COVID-19 пандемията, инфлацията от газовата криза и войната в Украйна. "Въпреки това, успяхме да постигнем растеж от 4%.

Йорданов отрече да е казвал "сваляме правителството", а е казал "ако няма разбирателство, защото този бюджет ще мине трудно".

Деница Сачева от ПГ на ГЕРБ-СДС обвини Асен Василев в опит за внушение, че ГЕРБ са против увеличение на пенсиите. Средната пенсия по времето на Борисов нарасна до 200 лева и добавката от 50 лева беше дадена по негово време, коментира Сачева и попита Василев при увеличението на пенсиите откъде ще се вземат средствата за 2023 и 2024 година, които са милиарди, при положение че няма средносрочната тригодишна прогноза. Ще се вдигат ли данъците, за да се вдигнат пенсиите, попита тя. И предложи пенсиите да станат430 лева и добавката от 60 лева да остане до края на годината.

Социалният министър Георги Гьоков използва парламентарната трибуна, за да се обърне към Деница Сачева от ГЕРБ, която разкритикува политиката на правителството по отношение на актуализацията на пенсиите. "Преди няколко минути направихте предложение как да се увеличат пенсиите, но не казвате откъде ще дойдат повече пари. Питайте пенсионерите какво мислят за вашата политика към тях и дали няма да кажат, че извършвате геноцид към тях", разкритикува Гьоков бившите управляващи.

Асен Василев също се обърна към Сачева по темата за пенсиите и задочно към Кирил Ананиев към ГЕРБ, като каза, че за 1 година не може да се оправи това, което не е свършено за 12 години. "Но за 12 месеца нашите некадърни правителства направиха много повече, отколкото вашите правителства за 12 години".

Народният представител Красимир Вълчев от ГЕРБ изказа своите мотиви за вота на недоверие: "Когато увеличихте заплатите само на учителите на 12%, инфлацията е 15%. Не разбрахте, че най-важната мярка е да пресечете инфлацията. Ако бяхте подкрепили бизнеса, това щеше да е най-добрата социална политика. Но на вас ви хареса инфлацията. Тя е повсеместен данък на всички, тя пълни бюджета, връщате една част от социалните плащания, спекулирате със социални категории, предлагате актуализации на 3 месеца, а хората са с намалена покупателна способност", заяви той.

Председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов отново повтори, че мотивите да подкрепят вота на недоверие са две: фискалната политика и двойствената политика по отношение на Северна Македония.

Той допълни, че премиерът Петков е работил еднолично срещу националния интерес на България по отношение на Северна Македония с "ятото си от съветнички". Той даде два примера как пред него заявил, че нещо трябва да се направи за "македонския език", а на друга среща, проведена с Урсула фон дер Лайен, е говорил за "българско малцинство" в РСМ. И допълни, че всичките тези неща са протоколирани, тъй като са от официални срещи.

Премиерът Кирил Петков отговори, че в последните няколко месеца в световните борси петролът се е качил с 55%. "Човек като Красимир Вълчев знае много добре, че тази инфлация е привнесена. И като се прави реторика, която е едва ли не функция на нашето правителство, това е просто една грозна лъжа. Едновременно с това съжалявам, г-н Ананиев, за икономическия срив, който се случи в първите три месеца с растеж на икономиката от 4%", обърна се Петков към Ананиев.

Петков адресира изказването си повтори, че темата с Македония се упражнява на една и съща дъвка, защото "същите тези хора поискаха 40% от оценката на милиардите за пътища да се случва в една тъмна стая в МРРБ. Хора от вашата група ясно казаха защо се сваля правителството и после г-н Йорданов се оправдаваше. Факт е, че искате вот на недоверие, защото не отиват парите там, където се бяхте договорили да отиват. 4 причини са истинската причина за този вот: Първият е Борисов, който се страхува, че правосъдието ще достигна и до него. Вторият е г-н Пеевски, който се страхува, че милиардите няма да стигнат до пътните фирми, които може би имат договорка с някои хора в тази зала. И за хората, които мълчаха досега, опитаха да се обяснят за еврото, но не го разбрахме - г-жа Митрофанова (посланика на Русия в България - бел. ред.) не е толкова страшна, не е нужно да се вслушвате толкова в това, което казва (след реплика на Костадин Костадинов, лидера на "Възраждане" - бел. ред.). В утрешния ден обаче от вас зависи - историята на България се пише в момента. Не разрешавайте българската политика и накъде да тръгне тази държава от 4 СМС на 4 хора, които да определят от тази зала къде да тръгне България", апелира Петков депутатите и допълни, че четвъртият човек, когото визира, е Слави Трифонов - лидерът на ИТН.

Отношението на ИТН като трето качество хора, доведе до всичко това. Казвал ви съм го и в личен разговори, това заяви министърът в оставка Гроздан Караджов от парламентарната трибуна, обръщайки се към Кирил Петков и Асен Василев. Според Караджов една лъжа колкото и да се повтаря, тя ще си остане лъжа.

Премиерът Петков излеза да отговори на Караджов, но преди да вземе думата депутатите от ГЕРБ скандираха "мафия".

На 3 места не се говорят някои неща. Примерно, в къщата на Слави Трифонов не се говори за сешоар, вероятно в къщата на премиера не се говори за конституция, по принцип в България не е хубаво да се говори за управление на БСП. Това заяви депутатът от ГЕРБ Любен Дилов – син по време на дебатите в парламента по вота на недоверие. „Няколко пъти тук чухме, че ГЕРБ са направили в последните 11 години най-бедния народ българите. Не, БКП и БСП направи българите най-бедния народ“, заяви още той.

Управляващите събират общо 115 гласа – „Продължаваме промяната“, БСП, „Демократична България“ и шестимата независими, отцепили се от ИТН.