/ Георги Димитров
"Кирил Петков работеше през цялото време с ятото си от съветнички срещу националния интерес на България по отношение на Северна Македония". Това заяви председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов от парламентарната трибуна, докато течаха дебатите по вота за недоверие срещу кабинета "Петков". 

Той допълни, че премиерът Петков е споменал, че нещо трябва да се направи за "македонския език", а на друга среща, с Урсула фон дер Лайен, е говорил за "българско малцинство" в РСМ.

"Ние от "Има такъв народ", отношението към това правителство го изразихме, преди ГЕРБ да им поискат вот на недоверие, ние оттеглихме нашето доверие, преди ГЕРБ да внесе вот на недоверие, казвам това, за да спрете да се упражнявате, че сме в коалиция с тях. Просто заявявам, че има причинно-следствени връзки, ние бяхме преди тях", заяви Тошко Йорданов.

Председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов отново повтори, че мотивите да подкрепят вота на недоверие са два: фискалната политика и двойствената политика по отношение на Северна Македония.

Дебатите по вота на недоверие: Скандал след нецензурна реплика на Василев

"За финансовата политика, г-н Каримански обясни. По отношение на Република Северна Македония беше нарушено коалиционното споразумение, тъй че нашето оттегляне беше заради двама човека практически Кирил Петков и Асен Василев", категоричен бе Йорданов. 

"Ние сме оттеглили доверието си към това правителство по тези две теми, другите неща, които се говорят са просто глупости", заяви Йорданов от парламентарната трибуна. 

Премиерът Кирил Петков отговори, че в последните няколко месеца в световните борси петролът се е качил с 55%. "Човек като Красимир Вълчев знае много добре, че тази инфлация е привнесена. И като се прави реторика, която е едва ли не функция на нашето правителство, това е просто една грозна лъжа. Едновременно с това съжалявам, г-н Ананиев, за икономическия срив, който се случи в първите три месеца с растеж на икономиката от 4%", обърна се Петков към Ананиев.

Петков адресира изказването си повтори, че темата с Македония се упражнява на една и съща дъвка, защото "същите тези хора поискаха 40% от оценката на милиардите за пътища да се случва в една тъмна стая в МРРБ. Хора от вашата група ясно казаха защо се сваля правителството и после г-н Йорданов се оправдаваше. Факт е, че искате вот на недоверие, защото не отиват парите там, където се бяхте договорили да отиват. 4 причини са истинската причина за този вот: Първият е Борисов, който се страхува, че правосъдието ще достигна и до него.