Корнелия Нинова
Корнелия Нинова / БСП
„Формално водим дискусия по вот на недоверие за финансова и икономическа политика“. Така вицепремиерът Корнелия Нинова се обърна към депутатите по време на дебатите по вота на недоверие в парламента.  

По думите ѝ от числата и данните, изнесени в началото на деня, става ясно, че „вот за провал в икономическата политика точно сега е несъстоятелна претенция“. 

„Повечето от вас разбраха, че става дума за пари и за никакви принципи и дебати за финанси и икономика“, категорична бе Нинова. 

Задкулисието се видя заплашено, защото промяната започна и защото вижда единственото спасение за себе си в свалянето на този кабинет и връщането на статуквото“, заяви още вицепремиерът. 

Нинова направи сравнение между кабинета "Петков" и кабинета "Борисов", съпоставяйки данните за първото тримесечие на 2021 година и 2022 година. Ето част от тях: 

БВП за първото тримесечие на 2021 г. - минус 1,8%  
БВП за първото тримесечие на 2022 г. - плюс 4% 
Безработица "Борисов" - 6,1% 
Безработица сега - 4,6% 
Промишлено производство - "Борисов" - 109% 
Промишлено производство - сега - 126% щ

"Онова време нямаше война, нямаше криза с енергийните доставки, нямаше ръст на цените. Да, имаше COVID-19, но него го имаше и в началото на тази година", заключи тя. По думите ѝ мотивите в искания вот са аругантни. 

"Бъдете спокойни, България е финансово стабилна и икономически добре развиваща се, въпреки всички обстоятелства, но имаме открити въпроси: Ръстът на цените, обедняването, неравенствата, намалялата покупателна способност. И вторият - справедливостта. Правителството предприе мерки за борба с първия проблем - срещу обедняването, това са мерки, въведени в цял свят и Европа", заяви Нинова. 

"Категорично се противопоставям на опита да ни препишете тоно това, срещу което се борим - корупцията. Има разлика между БСП и ИТН. Това, което се случва с пътищата едно към едно се случва с язовирите". 

Нинова представи доклад на сметната палата, в който се посочват различни констатирани нарушения, свързани с различни строежи и ремонти. Тя заяви, че те са спрени и се изпращат в Прокуратурата. Нинова заяви, че посочва нарушенията "с документи, а не с SMS-и, защото това е парламент, а не изповедалня".