/ БГНЕС
Защо само за МРРБ да важи тази 100% най-ниска цена? Защо да не важи за всички министерства? За Агенция „Митници“, защо да не важи? Защо да не важи за НАП и за всички държавни агенции и фирми? Тези въпроси зададе от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов, предаде БГНЕС.

В пленарна зала върви дебатът по вота на недоверие към правителството на Кирил Петков в присъствието на вицепремиерите и министрите. На жълтите павета има протести. От най-високата трибуна в държавата се чуват тежки думи и обидни квалификации. Чуват се от време на време и скандирания.

Петков: Не разрешавайте държавата да зависи от четирима души, които не са в пленарната зала

„Не смятах да взимам думата, докато в един момент не чух отново да се говорят лъжи от министър-председателя. И понеже аз две седмици слушам единствено лъжи по мой адрес, си нося и една папка с документи, където всеки документ, г-н Петков, г-н Асен Василев, и двамата изрекохте твърде много лъжи по мой адрес, изсипахте помия, без по никакъв начин да съм я заслужил, затова за всяка лъжа, която изречете днес, съм си донесъл документ, с който много ясно да ви отговоря“, заяви Гроздан Караджов.

„По въпроса за възмутителните обществени поръчки в МРРБ, ние този трогателен разказ на премиера как си е говорил със Слави Трифонов за поръчките, за 40%, за 60% тежест, как едва ли не с 40% ще се оценява качеството за пълнене на дупките и как видите ли той, премиерът, искал 100% тежест, най-ниската цена и дотам, да няма място за никаква манипулация. Това е прекрасна идея и когато я говорихме, аз ви предложих, господин министър-председател, въведете я със закон, дайте постановление в Министерски съвет във всички ведомства. Във всички агенции да я въведем тази прекрасна идея“, каза Гроздан Караджов и попита Кирил Петков: „Вие спомняте ли си го това? Като ме гледате в очите, ще ме излъжете ли пред народните представители, които са ни избрали тук?“.

Премиерът взе думата след изказването на Караджов, а от залата се чу как ГЕРБ скандираха "мафия". Според Караджов обяснението на Петков било: "Не искам онзи в отсрещната сграда да се разплаща с фирмите, ако падне правителството".

Дебатите по вота на недоверие: Скандал след нецензурна реплика на Василев (НА ЖИВО)

От своя страна Кирил Петков излезе на трибуната и заяви: „Когато попитах Слави Трифонов „защо 40%”, той каза ти нямаш проблем с г-н Караджов, имаш проблем с мен, защото г-н Караджов е просто един брокер”.

Кирил Петков иронично описа как според напусналата коалиция ИТН държавата щяла да се оправи: Плащаме 3,9 млрд. на Караджов с неговите скрити стаи в МРРБ, веднага Тошко Йорданов забравя за РС Македония. А от ДПС единственото, което не трябва да се говори е „Магнитски”. Там е големият страх, заяви Петков.

„Секс, лъжи и видео” това е, което виждаме от този кабинет вече шест месеца, заяви по време на дебатите по вота на недоверие към правителството на Кирил Петков народният представител от ДПС Йордан Цонев. Той взе отношение по изказването на вицепремиера Гроздан Караджов.

„Това ми се вижда като поредното дъно, което копаем тук в българския парламент – и като тон, и като съдържание, и като изказ, и като всичко онова, което хората не искат да видят“, заяви Цонев.

„Отношението, което искаме да вземем към това, което каза вицепремиерът Караджов, е, че това, което той каза ние го виждаме вече 6 месеца. Виждаме го и в онова прословуто решение, което искаше да превърне българския парламент в одиторска кантора. Предупреждавахме и т.н., защото някой не иска да носи своята отговорност“, подчерта Цонев. Той допълни, че няма основание нито да симпатизира на Караджов, нито да си мисли, че лъже, защото „досега не ни е лъгал“. „Аз лично не съм видял да има публично доказателство за негово твърдение, че е лъжа“, каза Цонев.

Депутатът от ДПС обеща от парламентарната трибуна, че „видеото ще продължим да го гледаме“.
БГНЕС