Оптимист съм по отношение на вота на недоверие, заяви премиерът Кирил Петков на влизане в парламента, предаде БГНЕС.

Попитан какво го кара да мисли така, той отговори "хората отвън".  

По-късно премиерът взе думата и от трибуната на Народното събрание по време на дебатите по вота на недоверие към кабинета "Петков", инциирани от ГЕРБ-СДС. По правилник дебатите предхождат гласуването на вота. 

"Това, което чухме ни озадачи. Аз внимателно прочетох и вашите мотиви. Тезите наистина са чудновати. Пример, цитирам: "Има рекорден износ, но в номинално изражение, което е в резултат от пропуснатата неконтролируема инфлация". Имате икономисти при вас. Какво означава това? Означава, че едни фирми, български, са успели да изнесат своите стоки и услуги на високи цени на външните пазари. Това може да се случи по две причини - едната е по-висока добавена стойност, втората е инфлация на външните пазари. Но не може да бъде на базата на инфлация в България. Това не може да бъде икономически аргумент", заяви Петков, последваха аплодисменти

Той беше категоричен, че подобен тип "грешни внушения" са правени непрекъснато през последните шест месеца. Петков цитира и друг мотив: "Предварителните данни на НСИ ни показаха, че растежът през първото тримесечие е 4%, а не 4,5% и дадоха сигнал, че икономическият срив е реално започнал". Какъв икономически срив, когато говорим за 4% растеж през първото тримесечие", запита Петков. По думите му растежът в Германия е бил по-нисък от този в България за първото тримесечие. 

Петков изброи и някои постижения на правителството: Увеличението на минималната работна заплата от 670 лв. на 710 лв. и на минималната пенсия от 300 лв. на 370 лв., а от 1 юли - до 467 лв.;  подкрепа за младите семейства с данъчни облекчения; безплатни ясли и детски градини; увеличение на бюджета с 315 млн.лв. за образователната система; достойно възнаграждение за медиците; подкрепа за хората с увреждания. 

Петков напомни и част от заложените социални мерки в актуализацията на бюджета: 0% ДДС за хляба, 25 стотинки отстъпка за бензин и дизел, освобождаване на акциза на тока и втечнения газ, намаляване на ставката на 9% за парното, програми за подкрепа на бизнеса за 3,5 млрд.лв. "Всичко това докато петролът на международните пазари се качи с 54%, а цената на газа се увеличи три пъти", каза още премиерът. 

Кирил Петков коментира, че правителството не допуска да се краде от българския данъкоплатец. Премиерът изтъкна, че истинските причини за искания вот е, че държавата си е върнала контрола върху ГКПП "Капитан Андреево", газовата връзка с Гърция ще е готова през юли и чрез различни механизми напредва реалната съдебна реформа.

Той категорично отрече твърдението, че хазната е останала без пари

Кирил Петков се обърна към всички депутати, особено тези от ИТН:

"Знаем, че много от вас са влезли с чисти мисли и помисли и не сте предполагали, че вашите лидери ще хвърлят България на произвола в този критичен момент. Вие сте тези, от които зависят 7 млн. българи в момента. Призовавам ви да се сетите отново за вашата клетва, която сте положили в парламента. В нея няма нито г-н Трифонов, нито г-н Борисов, нито Ахмед Доган, нито г-жа Митрофанова". Петков призова именно клетвата да ги води в решението им в утрешния ден /гласуването на вота на недоверие/.  
БГНЕС