Не може да се управлява чрез натиск, заяви депутатът от "Има такъв народ"
Всеки ще слуша много внимателно другия и ще се види, че всеки глас в Народното събрание е много ценен. Тогава ми се струва, че няма да можем да приемаме актове, които не желаем, които смятаме, че не са почтени и конституционно несъобразни.

В момента съм облекчена, че няма да гласувам така, както ми кажат - съвестта ми ще е чиста и ще гласувам така, както смятам, че трябва да се гласува. Това заяви депутатът Ива Митева от "Има такъв народ" пред журналисти преди началото на дебатите за вота на недоверие.

"През целия уикенд колегите са засипвани от СМС-и, но мисля, че ще издържат. Всеки трябва да гласува по съвест. Не може с натиск да се управлява. Отделно това показва, че има голямо желание за връщане на политическото номадство.

Знаете, че през 2009 година то беше отменено и то под обществен натиск. Смятам, че беше голяма грешка това капсулиране на министерствата. Ако вотът мине, каквото и решение да се вземе за друг кабинет, мисля, че това ще е по-добре за българските граждани", коментира още Митева.

Йорданов: Имам скрийншоти от СМС-и на премиера към наши депутати

Обажданията вече са през други, трети хора, коментира Митева изнесената информация от председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов, че премиерът Кирил Петков е опитвал да се убеждава техни депутати през други хора, след като депутатите от ИТН са спрели да му вдигат.

"Много по-лесно е да си президент и много по-лесно е да си министър-председател. Председателят на парламента (отстранения Никола Минчев - бел. ред.) сбърка, че всъщност не прецени политическата обстановка и в този момент, когато трябваше стриктно да изпълни правилника - той го наруши", посочи още Митева.

На въпрос за политическото ѝ бъдеще и дали ще се кандидатира за председател на НС, тя посочи, че ще продължи да гласува по съвест и посочи, че единственото ѝ гласуване, което не е било по съвест, е било за избора на председател на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР).