"Това, което чувам, са популистки лозунги и икономическа философия, която, ако мога с едно изречение да обобщя е, да "да го ду*ат бедните", извинявам се за грубия език, но това е икономическата философия, която Вие проповядвате. Да не вдигаме пенсиите, защото щяла да се вдигне инфлацията", изрази се от парламентарната трибуна Асен Ваксилев по време на дебатите по поискания вот на недоверие на кабинета "Петков"

Изразът предизвика бурно недоволство сред колегите му. 

"Благодаря, г-н вицепремиер, само по отношение на тази реплика, която Вие направихте в края на изказването си, Вие отлично знаете, че е крайно неподходяща, съответно извинихте се и моля, да не се повтаря", апелира Мирослав Иванов, който в момента изпълнява длъжността председател на НС, след като бе гласувано отсраняването на Никола Минчев от поста. 

По повод твърдението за "заробващ дълг", Василев отговори:

"Ние заварихме дълг от 31 млрд. и 218 млн. лв., към момента той е 30 млрд. и 462 млн. лв. или той е намален", заяви министърът на финансите. "България има третия най-нисък дълг спрямо БВП в Европейския съюз", категоричен е министърът на финансите Асен Василев. 

"Това, което виждаме в момента е дъг, който е нисък", добави Василев. 

"Дефицитът е 4,1 процента с COVID мерките и 2,5 процента без тях, точно както беше одобрен от парламента в края на януари. Това е дефицитът в България и той е един от най-ниските дефиците в Европейския съюз тази година

Той добави, че има растеж на вноса: "При 55% ръст на цените на горивата и три пъти ръст на цените на газа, няма как да не нарастне вноса. Износът расте доста, дори ако махнем ефекта на инфлацията, расте с 20% във всички стокови групи", категоричен е Василев.

"Износът расте и той не расте заради вашата опорка, която казвате, че расте заради износа на оръжие, а расте във всички сфери на икономиката", добави Василев, обръщайки се към своите колеги.

Василев прочете и част от рейтинга на Международната рейтингова агенция "Фич" от 18 юни тази година: "Икономическото развитие през първото тримесечие на 2022 година се задържа изненадващо добре. Фич Рейтинг продължават да очакват умерено ускоряване на растежа през 2023 година".

"Никой не е притеснен нито от дефицита, нито от дълга", добави Василев. 

"Инфлацията най-лесно може да бъде намалена, когато се вдигнат лихвените проценти. Лихвените проценти се вдигат от Европейската централна банка и това има директно отражение към лева, тъй като имаме фиксиран курс лев-евро", обясни Асен Василев. 

"Знам, че е политически удобно да се говорят глупости, но ако искаме да имаме истински икономически дебат, за това как да се управлява кризата. Ние сме отворени във всеки един момент към този дебат, каза още Василев.