/ БГНЕС
След четиричасово заседание: Управляващата коалиция изглади различията
98678
След четиричасово заседание: Управляващата коалиция изглади различията
  • След четиричасово заседание: Управляващата коалиция изглади различията
Четири часа продължи коалиционният съвет в Министерския съвет. До него се стигна заради напрежение в партиите в "Обединените патриоти" (вижте снимки).
 
След заседанието слязоха представители на четирите партии, с изключение на премиера Бойко Борисов. Думата взе вицепремиерът Красимир Каракачанов, който обясни, че коалицията е единна и продължава напред в името на държавността.
 
Следващият понеделник ще бъдат обсъдени оставките в кабинета, като щели да бъдат обсъждани една по една трите оставки и ще се преценява как да се действа, стана ясно след срещите.

Сидеров поиска оставката на Симеонов

МС коалиционен съвет
БГНЕС

След него лидерът на "Атака" Волен Сидеров се извини, че обществото се занимава с реплики между тях. По думите му е трябвало да се реши дали управлението да продължи или да се върви към избори. "Кое е по-важното - да останем в управлението или да хвърлим държава в хаос? И решихме, че второто е по-вредно", коментира Сидеров, но допълни, че се надява да бъде взета поуката. Лидерът предупреди, че решенията не трябва да бъдат взимани през медиите.
 
От името на ГЕРБ отношение взе Цветан Цветанов, който увери, че коалиционното споразумение се изпълнява и към момента. При следващата такава процедура с подаване на оставка, ако има такава, ще бъде консултирана с партньорите, коментира той. И той декларира, че най-важното било стабилността на страната.

Валери Симеонов засега остава във властта

Цветанов
БГНЕС

На днешния извънреден коалиционен съвет трябваше да бъдат обсъдени оставките на министрите на вътрешните работи Валентин Радев, на регионалното развитие Николай Нанков и на транспорта Ивайло Московски, както и евентуалните техни заместници. До това се стигна, след като от НФСБ и ВМРО се оплакаха, че смяната на министрите не е била обсъдена предварително с тях, което противоречи на коалиционното споразумение между ГЕРБ и "Обединените патриоти". Единствено Сидеров обяви, че е доволен от решението на премиера за оставките.

На срещата трябваше да се потърси решение на напрежението и в редиците на "Обединените патриоти". По-рано Волен Сидеров поиска оставката на Симеонов. До това се стигна, след като вицепремиерът обяви, че иска промени в ръководството на парламентарната им група, чийто лидер в момента е Сидеров.

Министерските оставки разединиха „Обединени патриоти” (ОБЗОР)
 
Красимир Каракачанов синя каска коалиционен съвет
БГНЕС


И една любопитна подробност - вицепремиерът Красимир Каракачанов дойде на съвета със синя каска. Той обясни, че това е знак на нужда от обединение.