Валери Симеонов
Валери Симеонов / БГНЕС, архив
НФСБ ще гласува против оставките на министрите Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски
НФСБ засега остава във властта. Това обяви лидерът на партията и вицепремиер Валери Симеонов на пресконференция. Той обясни, че няма да напусне управляващата коалиция, но поставя условия за промени в управлението. Симеонов изчете декларация, приета след дебати от ръководството на НФСБ.

Борисов: В понеделник ще обсъдим кандидатурите за нови министри

Сред исканията им са промени в ръководството на парламентарната група на "Обединените патриоти". Припомняме, че председател на групата е лидерът на "Атака" Волен Сидеров. И още: решителна промяна в начина на управление.

От НФСБ не са доволни и от темповете, с които се изпълнява управленската програма. От партията искат по-бързо да се задвижат Закона за устройство на територията, Закона за шума, Закона за местните данъци и такси, Закона за хазарта. Именно предвижването на тези закони и резултатите от тях ще стане ясно дали НФСБ ще останат във властта по-дълго. Засега обаче няма точни срокове, в които от партията на Валери Симеонов ще искат резултати.

Каракачанов: НФСБ няма да излезе от управлението, доколкото чухме всички

Вицепремиерът подчерта и, че ще гласуват против оставките на министрите Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски. Симеонов посочи, че още на първото коалиционно заседание ще постави въпроси за начина на управление, диалог и взимане на решения.

коалиционен съвет
БГНЕС

"Кадри, изграждани с години, се жертват с лека ръка поради криворазбрано поддържане на политически рейтинг. Това е пореден случай, в който премиерът Борисов действа като едноличен управник, в разрез с договореното коалиционно споразумение и в нарушение на нормалните колегиални коалиционни отношения", заяви Валери Симеонов.

Министерски оставки заради трагедията край Своге

"Провежда се масирана медийна кампания за оклеветяване и очерняне на НФСБ, каквото не провежда дори основният ни политически опонент ДПС", отбеляза още вицепремиерът.

Симеонов отбеляза, че диалогът е нарушен и в малката коалиция на "Обединени патриоти", а и не е сигурен че ще има диалог и в председателския съвет, който предстои тази вечер. 

НФСБ решава дали да остане в управлението

Вицепремиерът уточни и че Министерството на туризма по принцип е отредено за НФСБ, но досега той не е предявявал претенции и не е искал оставката на министър Ангелкова ултимативно. Причината била, че имало европредседателство. Самият той обаче нямал амбиции за заемане на поста министър на туризма, стана ясно от неговите думи.

В 18.00 часа днес ще се проведе коалиционен съвет, на който лидерите в управляващата коалиция ще обсъдят трите министерски оставки, бъдещите им заместници и бъдещето на самата коалиция.

Патриотите
БГНЕС

 
В случай, че коалиционните им партньори не вземат предвид исканията им, от партията заявиха, че ще инициират свикване на заседание на Националния политически съвет, на което да се обсъди въпросът за прекратяване на участието на партията в коалициите и управлението на държавата.