Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Волен Сидеров
Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Волен Сидеров / БГНЕС
Министерските оставки разединиха „Обединени патриоти” (ОБЗОР)
98661
Министерските оставки разединиха „Обединени патриоти” (ОБЗОР)
  • Министерските оставки разединиха „Обединени патриоти” (ОБЗОР)
Дори оставките в правителството разединиха коалиционния партньор на ГЕРБ „Обединени патриоти”. Вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов научиха от медиите за рокадите в кабинета.
 
Вицепремиерът по икономическа и демографската политика и лидер на Национален фронт за спасение на България Валери Симеонов заяви, че не е чул никакви аргументи за уволнението на тримата министри и че управляващата коалиция не функционира. Според него подадените оставки няма да решат проблема. Пред Агенция „Фокус” той използва думата „идиот” без да персонализира коментара си.

Министерски оставки заради трагедията край Своге
 
НФСБ свиква утре Национален изпълнителен комитет на партията, за да реши дали ще остане в управлението. От ВМРО настояват за извънреден коалиционен съвет, на който да бъдат посочени мотивите за подадените от тримата министри оставки. Единствено лидерът на „Атака” Волен Сидеров изрази мнение, че Борисов имал право да взима еднолични решения за съдбата на кабинета и не бил длъжен да ги съгласува с патриотите, още повече, че подалите оставки министри са от квотата на ГЕРБ.
 
Оставките на тримата министри - Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев, не са съгласувани с коалиция "Обединени патриоти", което е абсолютно нарушение на политическото споразумение с партия ГЕРБ. Така вицепремиерът по икономическата и демографската политика и лидер на "Национален фронт за спасение на България" Валери Симеонов коментира днешните рокади в правителството. Той каза, че не е чул никакви аргументи за уволненията на министрите, а по думите му коалицията с ГЕРБ не функционира.
 
Симеонов каза също, че Обединени патриоти нямат и парламентарна група, затова говори само за депутатите от НФСБ. "Не виждам какво общо имат с инцидента в Своге Валентин Радев и Ивайло Московски. Трябва да си идиот, за да смяташ, че с подаването на тези оставки се решава някакъв проблем. Тези хора нямат абсолютно никаква вина за това, че шофьорът не си е вършил работата и е блял настрани. Само на изключително ограничено мислещи хора не е ясно, че катастрофата е в резултат на шофьорска грешка. Това не означава, че няма дефекти по пътното платно, но да се прехвърля всичко на това е просто идиотско. Основната вина, заявявам го пред цялата държава, е на шофьора, на никой друг. Там същият ден са минали 70 автобуса, защо другите не са се обърнали. Като гледам как премиерът с лека ръка уволнява хора, които имат достойнство, професионална кариера и качества, просто не знам докъде ще стигне държавата, заяви пред „Фокус” Валери Симеонов.

ВМРО иска коалиционен съвет за министерските оставки
 
Вицепремиерът по сигурността и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, който е на конференция във Виена, също научи от медиите за промените в правителството. Той отказа да ги коментира, но потвърди, че те не са съгласувани с „Обединени патриоти”.
 
Пред Дарик депутатът от ВМРО Искрен Веселинов заяви, че партията настоява за  спешен коалиционен съвет с колегите си от ГЕРБ, на който да бъдат представени мотивите за оставките на тримата министри: "Доста изненадващ за нас хода, който не беше съгласуван, за съжаление, ние дори не бяхме информирани. С оставките, когато има проблеми, не винаги ГЕРБ са прави. Имаше два случая на подадени оставки, които се наложи да се изтеглят, защото вината все пак е нещо персонално. Ние бихме искали да чуем мотиви за вината на тези министри и съответно защо трябва понесат отговорност. Иначе сме категорично за понасяне на отговорност от тези, които са виновни за трагедията. Притесняваме се само от такива бързи ходове, които целят да тушират напрежението, да не останат ненаказани виновните, за сметка на невинни".

Волен Сидеров: Премиерът има право да променя екипа си
 
Лидерът на „Атака” и съпредседател на Обединени патриоти  Волен Сидеров пък смята, че министър-председателят е в правото си да прави промени в екипа си: "Не виждам никакви основания за тревога, притеснения или пък обструкции защо определени министри подават оставка. Ами, защото вероятно се налага. Премиерът така е преценил, те самите са преценили. Има обществено много голямо безпокойство и вълнения във връзка с огромната трагедия, която се случи. Така, че трябва да се поеме отговорност. Това е логичен, правилен ход. Не го оспорвам и не търся тук никакви причини да се цупя. Ще одобря в парламента тези промени и смятам, че премиерът е в правото си да ги прави".
 
НФСБ свиква утре Национален изпълнителен комитет на партията, за да реши дали ще продължи да участва в управлението.