Слави Трифонов направи първи коментар за песента, посветена на бившия шеф на кабинета "Петков" Лена Бориславова, която предизвика скандал в медийното пространство. 

Лидерът на "Има такъв народ" избра социалната мрежа фейсбук, за да анализира ситуацията, припомняйки скандала с финландския премиер Сана Марин. Трифонов сподели и текстове от творчеството на депутата от "Продължаваме Промяната" Христо Петров, по-известен със сценичния си псевдоним Ицо Хазарта. 

"Финландия е на пето място в света по свобода на словото. Миналото лято във финландските медии изтече запис от бурен купон, организиран от министър-председателката на страната Сана Марин. На въпросния запис се вижда как 36-годишната Сана Марин пее, танцува и въобще как купонясва с приятели. Наглед - нищо ненормално. Всеки има право да се забавлява, па бил той и министър-председател". Това коментира в своя фейсбук Слави Трифонов.

Лена Бориславова ще съди Слави Трифонов и сценаристите му заради обидна песен

"Този запис обаче предизивика истински скандал в страната, която е на пето място по свобода на словото. Политици, медии и обикновени хора в социалните мрежи започнаха да задават лавина от въпроси:

Колко алкохол е употребила министър-председателката?
Имало ли е наркотици, тъй като в записа някои уши чуват думата “кокаин”?
Работила ли е министър-председателката или е била в лятна ваканция?
Достатъчно трезвена ли е била, за да реагира при извънредна ситуация, особено в контекста на това, че съседна Русия вече е нападнала Украйна?", пише Трифонов. "Привържениците на Сана Марин обвиниха критиците й, че проявяват сексизъм. Но при всички положения, в страна, която е на пето място по свобода на словото, ясно си дават сметка, че Сана Марин преди да е жена, е министър-председател. И че прагът на лична неприкосновеност на заелия висш държавен пост по условие е нисък и личният му живот е от особена важност за цялата общност", пише още Трифонов във фейсбук. 

"Макар да не познавам в детайли работата й като министър-председател, аз харесвам Сана Марин. Харесва ми това, че тя отговори търпеливо и спокойно на всички неудобни въпроси, без да ръгне нито един журналист в ребрата, подложи се на тест за наркотици и затвори убедително страницата с тази история", пише лидерът на "Има такъв народ" в социалната мрежа. 

"Миналото лято у нас също изтече запис. С нашия тогавашен министър-председател. Записът е от едно стълбище, водещо към квартира, отдавана под наем. Няма да коментирам какво се вижда на това стълбище, защото различните очи явно виждат различно. Или им се ще да не виждат това, което виждат. И понеже България е на 91-во място по свобода на словото, у нас нямаше лавина от въпроси. Например:

Какво прави министър-председателят (в момента на записа той е служебен министър на икономиката) с годеницата на своя приятел (бъдещ председател на Народното събрание) в частна квартира в неделя рано сутрин?
Имат ли любовни отношения и тези отношения повлияли ли са на министъра като такъв да сключи договори точно с кантората на дамата от клипа?
А повлияли ли са после като министър-председател да я назначи и за шеф на кабинета си?
Има ли конфликт на интереси?", пита Трифонов. 

"Е, въпроси нямаше. Имаше мълчание. Днес няма мълчание, има вой до небесата за една песничка. “Простак!” “Сексист!” Значи, “Уморена кака Лена” е сексистка песничка", пише Трифонов и дава няколко примера с  текстове от песни на депутата от "Продължаваме Промяната" Христо Петров. 

"Значи, едното е пошла песничка, а другото е изкуство. Така ли?", пита се Трифонов. 

"За разлика от Сана Марин, българските герои не отговориха на неудобните въпроси. Те избегнаха темата с обяснението, че е жълта. Не, не е жълта, важна е. Изключително важно е дали по-предишният министър-председател има къща и дете в Барселона и коя е Мата Хари от спалнята му. Изключително важно е дали предишният министър-председател има любовни отношения с шефката на кабинета си и годеница на председателя на Народното събрание", пише още в своя фейсбук профил Трифонов. 

"Тези въпроси не получиха своя отговор. А отговорите могат да ни кажат какъв е по-предишният министър-председател, какъв е предишният министър-председател и могат ли такива хора да носят тежката отговорност да са начело на държавата. Разбирам, че да търсиш истината е трудно. А да мразиш Слави Трифонов е лесно - правили сте го хиляди пъти", приключва своя анализ на ситуацията около песента Слави Трифонов.